Nieuws in de marge

Tuesday, February 02, 2010

GAL tekent voor Don Carlos

Vanaf 2 februari duiken er op het Mechelseplein in Antwerpen twee grote sculpturen op met daarop originele tekeningen van GAL en foto’s van de jonge fotograaf Frederik Beyens. De gratis openluchttentoonstelling is een projekt van de Vlaamse Opera ism de stad Antwerpen. Met deze actie wil de Vlaamse Opera aantonen dat opera er ook is voor mensen van vandaag.

In de spectaculaire opera Don Carlos van Giusseppe Verdi draait alles om politieke en passionele intriges waarin de machtsverhoudingen tussen kerk en staat centraal staan. Ideale onderwerpen voor de scherpe tekenpen van GAL die vooral bekend staat om zijn politieke cartoons in Knack. GAL maakte speciaal voor de Vlaamse Opera vier tekeningen rond de thema’s in Don Carlos.

Ook de pas afgestudeerde fotograaf Frederik Beyens interpreteert de thema’s van Don Carlos op een hoogst persoonlijke manier en trok door de stad op zoek naar impressies die verband houden met het verhaal. De prenten en foto’s worden op twee levensgrote kubussen, een installatie van GSI Printing, getoond op het Mechelseplein van 2 tot en met 28 februari. ’s Avonds worden de kubussen van binnenuit verlicht en worden ze lichtbakens in de stad.

Don Carlos gaat op 12 februari in première in de Vlaamse Opera Antwerpen in een regie van de befaamde Duitse regisseur Peter Konwitschny. Speciaal voor deze productie werd het Koor van de Vlaamse Opera uitgebreid tot 80 koorleden. Omwille van zijn technische complexiteit is deze productie enkel te zien in de Antwerpse opera.

Voor meer informatie over Don Carlos klik hier

Labels: , ,