Nieuws in de marge

Friday, March 21, 2008

Nieuwe norm voor mobiele televisie op komst?

Tijdens een symposium in de Gentse Handelsbeurs werden de resultaten voorgelegd van een geslaagd experiment om mobiele televisie aan te bieden via VDB-H. Het digitale tijdperk verdringt niet alleen het analoge TV signaal, het geeft de gebruiker meteen heel wat extra mogelijkheden. Jammer genoeg is het huidige UTMS netwerk vrij traag en omslachtig. Momenteel heeft het netwerk nog voldoende capaciteit maar dat zal snel veranderen. Steeds meer mensen willen altijd en overal kunnen werken en communiceren: in de auto, thuis en bij de klant. Of men wil toestellen zoals de videorecorder op afstand bedienen. De taak van de overheid is daarbij om actief naar oplossingen te zoeken.

In Gent liep de afgelopen jaren het wetenschappelijke project MADUF onder de vleugels van IBBT, een onafhankelijke onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie binnen ICT stimuleert. Er werd nauw samengewerkt met de operatoren Telenet, Belgacom en Proximus en met de VRT als beheerder van het zenderpark. Ook leveranciers van telecommunicatie apparatuur zoals Nokia verleenden hun medewerking. Daarbij werd gekeken hoe men kan samenwerken en of de aanzienlijke investeringen wel zullen renderen.

maduf01Ingenieur André De Vleeschouwer: “De vraag is niet alleen of men wil investeren, de vraag is ook hoeveel we willen investeren. Een zenderpark met een tiental kanalen op doorsnee sterkte kost wellicht een slordige 20 miljoen euro. Wil men echter meer dan 30 kanalen en een hoogwaardig signaal met meer mogelijkheden dan komt het kostenplaatje snel op 80 miljoen euro”. De vraag is dan wat de gebruiker wenst en hoeveel hij er voor wil betalen.

Op het symposium kwamen ook andere aspecten aan bod. Het project moet ook administratief en juridisch haalbaar zijn. Is de overheid bereid om de nieuwe norm te steunen en zal men de wetgeving afstemmen op deze innovatie? Ook het maatschappelijke belang van deze innovatie mag niet onderschat worden. Pas als er een juridische basis is zullen de partners willen investeren. Het huidige project kost 4,4 miljoen euro, daarmee werden er in Gent onder meer drie zendmasten en de nodige apparatuur en bekostigd. De vraag is nu wat er met deze investering zal gebeuren. Projectmanager De Vleeschouwer:” De investeringen kunnen nog steeds nuttig gebruikt worden: de partners kunnen nog steeds gebruik maken van de infrastructuur. Er zijn zelfs mogelijkheden om nieuwe partners toegang tot het netwerk te verschaffen. Zo kunnen politie en brandweer gebruik maken van het zenderpark om hun eigen Astrid netwerk te ontlasten”.

Guido Van Peeterssen.

Labels: ,