Vlaamse gemeenten kiezen voor Drupal.
De opdracht voor het bouwen van twaalf gemeentelijke websites van de regio Kortrijk en de regionale portaalwebsite www.drk.be gaat naar Internet Architects. Die zal samen met de twaalf gemeenten websites maken die vernieuwend zijn op gebied van toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, navigatie, media, ontmoetingsmogelijkheden, kaartmateriaal en gemeentelijke dienstverlening. Dat de partners hiervoor de vrije software Drupal zullen gebruiken, zet de toekomstige websites van de regio Kortrijk in het rijtje van MTV, Amnesty International, Studio Brussel en recent ook Donna. Ook deze websites maken gebruik van het Drupal-systeem.
Vrije software is software die vrij gedeeld en verspreid wordt en waar geen commerciƫle licentie op rust. Dit nieuwe softwaremodel heeft twee voordelen: een doorgedreven innovatie, kennisdeling en een goedkopere prijs. Iedereen kan mee schrijven aan vrije software en de vernieuwingen worden ook telkens doorgegeven aan andere ontwikkelaars. Zo wordt er meer geld vrijgemaakt voor specifieke ontwikkeling van software voor de doeleinden van de Kortrijkse gemeenten.
Drupal is een realisatie van de Vlaming Dries Buytaert. Het systeem wordt wereldwijd gebruikt en heeft een groeiende groep ontwikkelaars die dagelijks het systeem verbeteren en verfijnen. Eind 2007 richtte Buytaert samen met Jay Batson het Drupal bedrijf Acquia op. Vanuit Boston wil deze jonge Belg de wereld verder veroveren. Internet Architects is een jong bedrijf uit Antwerpen met 14 ervaren medewerkers. Het bedrijf werkte onder meer aan overheidssites als provincie Antwerpen, VDAB en de nieuwe federale portaalsite Belgium.be. Voor deze laatste opdracht werkt Internet Architects samen met Dotprojects, een bedrijf uit Gent dat zich gespecialiseerd heeft in open source oplossingen. Meer over Drupal op deze site
Door onderzoeksbureau Indigov werd een strategische studie opgemaakt met een overzicht van de e-government uitdagingen voor de gemeenten en de regio en de manier waarop de gemeentelijke websites daar moeten op inspelen. Op basis van dit plan werd een bestek voor de vernieuwing van de websites opgemaakt en aangevuld met de vele inhoudelijke en technologische wensen. Voor de selectie van het bedrijf dat de nieuwe DRK zal opmaken, werd gewerkt met een onderhandelingsprocedure. Op die manier kon de werkgroep voldoende overleg plegen met de verschillende aanbieders, voor de offertes werden ingediend.
Het gaat om een investering van 129.000 euro en een onderhoudscontract voor vier jaar. De eerste realisaties moeten in het najaar van 2008 zichtbaar worden. Doelstelling is de gemeentelijke websites gefaseerd te voorzien van nieuwe mogelijkheden, om zo nauwer te kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen. De gemeentelijke websites en het portaal www.drk.be zijn producten van de gemeenten en de intercommunale Leiedal, cluster e-government. Deze cluster begeleidde eerder al succesvolle projecten als de bedrijvendatabank Waregem, de digitale bibliotheek van Avelgem en het digitaal sociaal huis van Harelbeke. Guido Van Peeterssen
Labels: DRK, Drupal, Indigov, Internet Architects, Leiedal
<< Home