Nieuws in de marge

Wednesday, January 16, 2008

Euro Bill tracker bereikt 39,9 miljoen biljetten

Eurobilltracker is een website die bestaat uit een internationaal team van vrijwilligers die Eurobiljetten volgen over de hele wereld. Elk biljet heeft een unieke code en een letter voor het land waar het gedrukt werd. Het idee is eenvoudig. Door de nummers in te tikken wordt er informatie over het ingevoerde biljet verspreid. Door de grafieken te volgen kan men zien hoe biljetten naar andere landen reizen. Als een biljet een tweede keer ingevoerd wordt krijgen de vorige gebruikers informatie per e-mail. Bovendien zijn er heel wat gegevens beschikbaar onder vorm van statistieken over diegenen die nummers invoeren en over het gebruik van de biljetten.

Ondertussen volgt EuroBillTracking site meer dan 39.913.263 biljetten. Die zijn geregistreerd door ongeveer 119.627 gebruikers uit verschillende landen, voornamelijk vanuit de eurozone. Zij volgen hun biljetten de hele wereld rond. Bovendien zien ze waar de biljetten vandaan komen en waar ze heen gaan. Een meer wetenschappelijk aspect van de website is het verspreidingsgedeelte waar maandelijkse statistieken laten zien hoe de verhouding aan buitenlandse biljetten in loop van de tijd toeneemt in een land. Leuk is om te zien hoeveel buitenlandse biljetten zich in een bepaald land bevinden.

Zo zijn er in Nederland bijna even veel Duitse (22.3%) Nederlandse (26%) biljetten in omloop. In Ierland zijn dan weer 44.7% van de in omloop zijnde biljetten van Duitse origine. Ook Griekenland kent zo een fenomeen: daar zijn 33% van de ingevoerde biljetten Italiaans tegenover slechts 11% van eigen bodem. Opvallend zijn de vakantiebestemmingen, daar is het aantal Nederlandse biljetten bedroevend laag, Oostenrijk (8%) en Spanje (7%)scoren iets beter. Zou het toch waar zijn van die Nederlanders? Belgiƫ daarentegen wordt precies overspoeld door buitenlandse biljetten. Slechts 15% van de in omloop zijnde biljetten van eigen bodem, tegenover 14% Franse, 16% Duitse en 28% Spaanse biljetten.

Het grote succes van de site is wellicht te danken aan het feit dat ze van het begin af aan meertalig is opgezet. De site is beschikbaar in alle talen van de eurozone dankzij een grote groep vertalers die op vrijwillige basis hun tijd aan de site spenderen. Tussen de gebruikers van Eurotracker zitten er heel wat merkwaardige figuren. Pincopallino, een Italiaan heeft vandaag zijn 500.000 ste biljet ingevoerd, gevolgd door Ans, een Nederlandse huisvrouw uit Oostenhout met gecodeerde 486.893 biljetten. De eerste Belg komt uit Zaventem en is nummer 4 met 421.987 ingevoerde biljetten. Informatie over het project is te vinden op http://www.eurobilltracker.com

Guido Van Peeterssen.

Labels: