Nieuws in de marge

Monday, January 07, 2008

UGent stelt Forensisch Instituut voor

Aan de Universiteit Gent werd afgelopen maand het Forensisch Instituut officieel voorgesteld. Sinds zijn ontstaan wordt de mens met de dood geconfronteerd. Soms stelt zich de vraag: wat heeft de dood veroorzaakt? En zelfs nadat die vraag beantwoordt is zijn er nog een aantal administratieve geplogenheden. Het parket doet naargelang het onderzoek vordert beroep op verschillende specialisten en laboratoria. Die zullen nu beter gaan samen werken zegt professor Michel Piette. Het Forensisch instituut is het resultaat van de jarenlange samenwerking tussen de vakgroep Gerechtelijke Geneeskunde en de laboratoria van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Wetenschappers uit verschillende vakgebieden gaan nu samenwerken om de misdaad op wetenschappelijke manier te bestrijden. Het instituut doet niet alleen aan wetenschappelijk onderzoek maar zorgt ook voor de opleiding van deskundigen. Er worden eveneens contacten gelegd met professionelen en gelijkaardige internationale organisaties. Het onderzoek start op de plaats van het misdrijf, de crime scène, waarbij niet alleen het lichaam maar ook de omgevende biologische sporen een belangrijke rol spelen. Bij het verdere onderzoek zullen verdachte sporen op het lichaam gevrijwaard worden, met het oog op identificatie van slachtoffer en verdachte. Er wordt ook vaak een toxicologisch onderzoek gestart. Hier is een vlugge, kwalitatieve samenwerking tussen de alle betrokkenen enorm belangrijk.

Een goede samenwerking is enorm belangrijk gezien de snelle evolutie op technische gebieden. “Crime scène analysis” vergt nog verder intensief onderzoek om de kwaliteit van de bemonstering, de bewaring van de stalen en de analyse verder te optimaliseren. Dit geldt niet alleen voor de biologische sporen zoals DNA onderzoek bij ontbonden lichamen, maar ook voor de toxicologische stalen. Maar hoe meer onderzoek er verricht wordt, hoe complexer het probleem. Als men een DNA staal van één persoon neemt is mijn absoluut zeker van het resultaat. Maar als DNA stalen van verschillende personen vermengd zijn worden de resultaten erg onbetrouwbaar. Dan komt het er op aan om met specifieke cellen te werken.

Vroeger was men tevreden met het vaststellen van de doodsoorzaak, nu gaat het onderzoek heel wat verder. De arts komt in contact met heel wat medespelers en moet zijn dossier ook verdedigen of mensen in moeilijke situaties opvangen. Een medisch expert moet niet alleen lichamelijke schade vaststellen, hij moet ook bij massarampen professioneel optreden. In beslag genomen producten moeten geïdentificeerd worden. Maar ook bloed, urine, maaginhoud, haar en andere lichaamsdelen moeten vakkundig geanalyseerd worden. Dat een lichaam ontbindt en de resultaten onbetrouwbaar worden is een factor waar men zeker rekening mee moet houden. Link: http://www.forensicmed.ugent.be

Guido Van Peeterssen.

Labels: