Nieuws in de marge

Tuesday, February 26, 2008

KRAKOESTIEK FESTIVAL 08

Op 22 maart en 19 april organiseert jeugdhuis Krak in Avelgem de derde editie van Krakoestiek, het tweedaagse festival waar beloftevolle muzikanten uit Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië samen op de planken staan. Op de vorige edities waren onder meer Het Zesde Metaal en Gesman te gast, die inmiddels op de grote Vlaamse podia spelen. Dit jaar valt opnieuw een selectie van 10 briljante groepen te ontdekken die klaarstaan om door te breken in het Belgische en Franse muzieklandschap…

Zo brengt Sara De Smedt Franstalige kleinkunst uit Studio Herman Teirlinck. Sara De Smedt, studente Kleinkunst in het Herman Teirlinckinstituut, maakte vorig jaar de solovoorstelling “C’est-qui?”. Een voorstelling over de sensualiteit van deugddoende ondeugden, brandstapels, moedervlekjes, parasieten, grootheidswaanzin, legbatterijkoelmachinegodinnen, dode hoeken en de maagd Maria die stiekem in een hoekje meeschuifelt op de beats. Werd eerder bijzonder enthousiast onthaald door Theater Antigone in Kortrijk.

Khâro: de Franse Portishead, grote madam in Noord-Frankrijk. Het nieuwe album van het Rijselse Khâro werd in de Noord-Franse muziekscène unaniem lofbetuigingen ontvangen. De Poolse electro gitarist Eric Karolewicz en de bijzonder getalenteerde zangeres Caroline Hembise creëren dan ook een bijzonder rijk en innovatief muzikaal universum dat soms doet denken aan de muziek van Portishead, maar evenzeer Tori Amos, Sinead O’Connor of Kate Bush. Op het podium een ware wervelwind van Engelstalige teksten die overgaan in een experimentele muzikale taal en een bijzonder boeiende dialoog met de soundscape op gitaar.

Les Caricoles is een Doornikse ethno-folkgroep rond accordeoniste Camille. Een reis door de Afrikaanse, Aziatische en Europese volksmuziek met als centrale figuur de charismatische accordeoniste Camille, begeleid door een stevige live-band. Een dynamisch en levendig project van deze 21ste-eeuwse troubadours.

Rocco & Dagmara & The Love, Care & Passion Band. Deze vrolijke bonte bende combineert moeiteloos hilarische parodieën op het Vlaamse lijflied met intieme kleinkunst, aanstekelijke disco-pop en een snuifje folk. Zeker is dat hun muziek én hun podium-act origineel mag genoemd worden. Sterren van de avond Rocco & Dagmara komen de show stelen. de Love, Care & Passion Band doet zijn naam alle eer aan, met zwoele achtergrondkoortjes en muzikanten die zich volledig geven. Bij Nacht en Schemer: Koen Eeckhout (Bolwerk Fanfare) en Maarten Holvoet (ex-Orloff) brengen een verrassend fris akoestisch nachtconcert waarin volksmuziek en sixties-psychedelica elkaar probleemloos vinden.

Sons Uniques : nederlandstalige dans en feest muziek, 10-koppig Gents reggae-feestorkest. Wereldberoemd in Gent en klaar om hun vleugels uit te slaan naar de rest van België en Nederland, met groepsleden uit nagenoeg alle Vlaamse provincies. Sons Uniques combineert kleinkunst met nederlandstalige dans-‘n-feest-muziek in het genre van ‘Doe Maar’ (fun-ska, reggae, jazzy, gipsy, flirtend met nederpop). Hun fantastische set op de Genste Feesten overtuigde Krakoestiek om hen naar Avelgem te halen.

100 DromadairesFrans-Afrikaanse reggae en wereldmuziek Grote meneer in Noord-Frankrijk en Italië Deze Frans-Afrikaanse muzikale duizendpoot heeft in Frankrijk en Italië al een bijzonder stevige reputatie opgebouwd. Zijn energieke maar fijnbesnaarde wereldmuziek is geworteld in de traditie van Ali Farka Touré, Youssou’n’Dour , Bob Marley en andere artiesten met Afrikaanse roots. Tijdens zijn reizen door Afrika leerde hij de bijzondere gitaartechnieken die zo kenmerkend zijn voor de stuwende zwarte muziek. Krak is bijzonder verheugd deze roots-muzikant aan het Belgische publiek te kunnen voorstellen !

Tall Paul Grundy : briljante akoestische pop tussen Brian Eno, John Cale en Leonard Cohen Support Act Ann Pierlé in Noord-Frankrijk. De Brit Paul Grundy creëert op het podium een fascinerend muzikaal universum tussen pop en folk, met de Japanse drummer Jun Sato en de Rijselse gitarist Arnaud Boulogne. Zijn Engelstalige poëtische teksten en arrangementen roepen herinneringen op aan de experimentele pop van Brian Eno en John Cale, maar evenzeer aan de warme, gevoelige songs van een Leonard Cohen. Subtiele muziek voor fijnproevers.

Salweno , de Kortrijkse Beatles Westtalent, Demorock, Chirofest. De Kortrijkse formatie Salweno staat er tegenwoordig als volwaardige band, en dat zullen we geweten hebben! Op Krakoestiek komen ze hun kersvers debuut EP “Sins of Revolution” voorstellen, geproduced door Dominique Vantomme (An Pierlé, Stash,…) en Fritz Sundermann (Sioen, Laïs). Hun originele Engelstalige songs hebben vaak een kritische of ironische knipoog naar de maatschappij. Denk dan aan de poprock van The Beatles, Radiohead, Ben Folds, The Pixies, maar met een stevige rockcomponent en invloeden van jazz, electro en disco. Live staat deze jonge groep garant voor een kwaliteitsvolle, originele en levendige show. Zo speelden ze al in het voorprogramma van ondermeer Absynthe Minded, Gorki, Mint en Gesman. Te ontdekken!

Dokter Vroman brengt Nederlandstalige liedjes aanleunend bij de kleinkunst- en Nederlandstalige poptraditie, soms jazzy, soms bluesy, maar vooral in een stijl die de dokter zich eigen heeft maakt. Ze kleinkunsten met de liefde voor de grootsten van het vak, ze loodsen je doorheen het nachtleven en doorkruisen fabels vol liefde en verdriet. De leden van de band hebben ervaring in allerhande projecten waarmee ze in een ver of dichterbij verleden wedstrijden als Westtalent wonnen, de Humorologie-finale speelden, hits voor Els De Schepper schreven, bij the Boondocks en Babel opereerden, de finale van de Nekkawedstrijd 07 net niet haalden en albumtracks voor Yasmine componeerden … Vul de glazen nog één maal, demp de lichten en kom mee naar de wereld van Dokter Vroman. Pieter Lambrecht & Joris Lemarcq presentatie & surprise acts

Praktisch: Krakoestiek gaat door in GC Spikkerelle, Scheldelaan 6, 8580 Avelgem. Entree: 6 euro per avond, leden gratis drankje. Info: www.krak.be info@krak.be; Tel 056 64 87 93 - GSM 0474 399 716

Guido Van Peeterssen.

Labels: