Nieuws in de marge

Friday, June 06, 2008

Vlaamse regering steunt armste landen.

De Vlaamse Regering kent 330.000 euro toe aan Ex-Change . Dat is bijna 100.000 euro meer dan vorig jaar. De vzw Ex-Change stuurt deskundigen uit het Vlaamse bedrijfsleven naar het Zuiden om er (beginnende) ondernemers met kennis en ervaring bij te staan. De Vlaamse subsidie laat Ex-Change toe 140 zendingen te organiseren in 2008. Ex-Change is een belangrijke partner bij de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. “Wat Ex-Change doet, is bij uitstek samenwerken om te ontwikkelen,” vindt minister Bourgeois. “Onze partners uit het Zuiden kunnen welvaart ontwikkelen met een groeiende middenklasse, net zoals Vlaanderen in grote mate zijn welvaart dankt aan zijn vele KMO’s. En onze Vlaamse ondernemers er heel wat levenservaring en mensenkennis op. De confrontatie met de situatie van ondernemers in het Zuiden kan is voor hen een enorme bewustmaking op het vlak van duurzaam ondernemen. Bovendien zorgen de uitwisselingsprojecten van Ex-Change ervoor dat de Vlaamse expertise een internationale uitstraling krijgt.”

Via Ex-Change vertrekken ervaren Vlaamse experts uit het bedrijfsleven voor enkele weken naar een land in het Zuiden en stellen er gratis hun tijd, kennis en ervaring ter beschikking. Zo helpen ze lokale ondernemers in het ontwikkelen en verbeteren van hun bedrijfsactiviteiten. De lokale ondernemer zorgt voor accommodatie, voedsel en transport ter plaatse. Ex-Change coördineert de uitwisseling en neemt de reis- en verzekeringskosten van de deelnemers op zich. Vorig jaar coachte een Vlaamse expert bijvoorbeeld Nali Limited, een bedrijf in Malawi dat chilisaus produceert, bij het optimaliseren van het productieproces. In Mozambique hielp een expert van Ex-Change het Nationaal Energiefonds een marketingplan op te stellen. In Zuid-Afrika assisteerde een experte een ‘fynbos plantage’ in het ontwikkelingen van een marketing en business plan. Infanta Flora oogst op een ecologische wijze en stelt een 35-tal mensen te werk. Door de tussenkomst van de experte zijn de managers klaar om aan de export van hun product te beginnen.

Vorig jaar knoopte Ex-Change in Zuid Afrika de samenwerking aan met het Zuid-Afrikaanse SEDA (Small Enterpise Development Agency) dat kleine ondernemingen ondersteunt en adviseert. Vier Vlaamse experts coachten SEDA-adviseurs tijdens adviesbezoeken aan 40 ondernemingen en verleenden tegelijkertijd zelf ook advies aan de bezochte ondernemingen. Sedert 2002 werkt de organisatie met een jaarlijkse subsidie van de Vlaamse overheid. Jaar na jaar groeide het aantal missies, alsook de toelage van de Vlaamse overheid. Zo werden er het afgelopen jaar 90 missies georganiseerd. De meeste adviesvragen vanuit het Zuiden komen uit de sectoren agro-industrie, chemie, hout- en metaalverwerkende nijverheid, de textielproductie en de dienstensector. Meer dan 90% van de missies van Ex-Change gaat naar de minst ontwikkelde landen.

Guido Van Peeterssen.