Nieuws in de marge

Thursday, May 28, 2009

Gratis Boekbabygeschenk in de bibliotheek.

Zoek je een geschikt boek voor je peuter? Dan vind je zeker je gading in de bibliotheek. Ga niet enkel op leeftijd af, maar speel vooral in op wat je kind boeit. Wil het een verhaal of een aanwijsboekje? Zoek boeken die aansluiten bij zijn/haar leefwereld: aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje. Samen eenvoudige rijmpjes opzeggen en kinderliedjes zingen vindt je kind heel prettig. Het geniet van klank, ritme, intonatie en van jouw aandacht en probeert al vlug zelf om mee te zingen. Je kan in elk van de bibliotheken van De Vijf terecht in een knusse vertelhoek waar je een uitgebreide collectie prentenboeken, peuterboekjes met liedjes en versjes en voorleesverhalen vindt!

De Vijf, een samenwerkingsverband van de vijf Oost-Vlaamse bibliotheken Deinze, Destelbergen, Lochristi, Melle en Merelbeke, wenst via gezamenlijke acties leesplezier te bevorderen. Ook voor baby’s, peuters en kleuters hebben de vijf bibliotheken al heel wat te bieden! Daarom stapten ze ook in het project BOEKBABY’S, dat sedert 2005 gecoördineerd wordt door Stichting Lezen in samenwerking met Locus, het Steunpunt van de Vlaamse Openbare Bibliotheken. Dit initiatief wil vooral ouders aanmoedigen om samen met hun kleine kinderen te genieten van boeken.

Alle 2-jarigen (die geboren zijn in 2007 en in Deinze, Destelbergen, Lochristi, Melle of Merelbeke wonen) kunnen tot 30 mei in de bibliotheek van hun gemeente een Boekbabygeschenk (een prentenboek in een mooie draagtas) afhalen en op verkenning gaan in de jeugdbibliotheek. Zij hebben hiervoor een uitnodiging met bon thuis gekregen.

Labels: ,

Friday, May 22, 2009

IBM en Russian Railways bouwen intelligent transportsysteem

Russian Railways heeft een enorm netwerk van passagiers- en vrachttreinen in beheer en is daarbij afhankelijk van een krachtige en dynamische IT infrastructuur. Om de controle over dit complexe systeem te verbeteren, werken IBM en Russian Railways aan de migratie van het beheersysteem voor vracht- en personenvervoer, alsook financiële beheertoepassingen, naar drie nieuwe, geïntegreerde, tegen rampen beschermde datacentra die gebaseerd zijn op de mainframe technologie van IBM. Onlangs werd ook het personeelsbeleidsysteem, dat gebruikt wordt voor de 1,3 miljoen medewerkers van het bedrijf, in de nieuwe infrastructuur geïmplementeerd. Dit project, waarvan de voltooiing voor 2010 op de agenda staat, zal Russian Railways in staat stellen een systeembetrouwbaarheid en fouttolerantie van 99,9 procent te bewerkstelligen. Daarnaast zullen bedrijfskosten en kapitaal dat nodig is voor toekomstige ontwikkelingen significant omlaag gebracht kunnen worden.

"Spoornetten in Rusland maken al 50 jaar gebruik van IT, maar de laatste jaren was de technologie niet meer toereikend. Nu kunnen we beschikken over de krachtigste en intelligentste hardware en software om onze grootschalige IT-infrastructuur te versterken. Dit wordt voor ons van steeds groter belang nu we onze activiteiten verenigen en we uitkijken naar een gecentraliseerde structuur van ons bedrijf", aldus de directeur van het centrale rekencentrum van Russian Railways, Valeriy Vishnyakov. IBM werkt wereldwijd met vele andere toonaangevende spoorwegexploitanten aan diverse projecten en assisteert bij het creëren van intelligentere spoorwegsystemen. Door gebruik te maken van hardware, software en diensten van IBM kunnen toonaangevende spoorwegnetwerken de snelheid, veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van zowel passagiers- als vrachttreinen verbeteren.

"Nationale spoorwegen zijn van essentieel belang voor de economie. Daarom investeren overheden over de hele wereld sterk in IT oplossingen om spoorwegen efficiënter en veiliger te maken en om snelheid en monterheid van het spoornet te verbeteren", aldus hoofddirecteur van IBM voor Rusland, Kirill Korniliev. "Door de technologieën en kennis van spoornetten waarover IBM beschikt, is Russian Railways in staat de basis te leggen voor sneller vervoer via spoorwegen in heel Rusland." Deskundigen van IBM hebben een IT strategie ontwikkeld waarin de 17 regionale rekencentra en het centrale rekencentrum werden teruggebracht tot slechts drie centra voor gegevensverwerking in Moskou, Sint-Petersburg en Jekaterinenburg. De replicatie van gegevens tussen de faciliteiten maakt het mogelijk gegevens en processen te herstellen in het geval er in de regio een ramp plaatsvindt of een van de centra uitvalt. In een dergelijk geval zal de werklast over de andere twee centra verdeeld worden.

Elk afzonderlijk rekencentrum zal bestaat uit minstens twee IBM servers waarop IBM DB2 draait en meer dan 15 IBM Power6-servers uit de hoogste en middenklasse. IBM is eerder dit jaar ook een overeenkomst met Russian Railways aangegaan voor de levering van onderhoudsdiensten ten behoeve van de rekencentra. Russian Railways maakt tevens gebruik van de IBM WebSphere-software voor de belangrijkste interne en externe webportals. De interne portal wordt door de spoorwegmedewerkers gebruikt voor gegevensbeheer en het delen van documenten. De externe portal zorgt voor een verbetering van de gebruikerservaring doordat treinkaartjes online aangeschaft kunnen worden zonder dat reizigers vooraf naar een treinstation hoeven te gaan.

Russian Railways is een van de grootste spoorwegmaatschappijen ter wereld, exploiteert 85.500 km aan spoorwegen en heeft 1,3 miljoen mensen in dienst. Russian Railways vervoert jaarlijks bijna 1,3 miljard passagiers en draagt voor 3,6% bij aan het BBP, verzorgt bijna 80% van alle transport in Rusland en vervoert 1,3 miljard ton goederen per jaar.
Meer informatie over het werk dat IBM wereldwijd met toonaangevende spoornetten verricht, is te vinden op: http://www.ibm.com/ibm/ideasfromibm/us/smartplanet/topics
Het rapport "The Smarter Railroad" van het Institute for Business Value van IBM is beschikbaar op: www.ibm.com/travel/smarterrailroads Een video over initiatieven voor intelligenter transport van IBM is te bekijken op: http://www.youtube.com/watch?v=3fCjXMCMjgw

Labels: , ,

Monday, May 11, 2009

Voice Male en Kinepolis presenteren filmconcerttournee "Voice Male at the Movies"

Tijdens een persconferentie presenteerden Kinepolis België en de gerenommeerde a capella groep Voice Male de filmconcerttournee "Voice Male at the Movies". Met meer dan 100 concerten per jaar in binnen- en buitenland, is het zesstemmige Voice Male één van Vlaanderens meest succesvolle muzikale acts. Het idee om een show te maken rond het thema film speelde al lang in de gedachten van de leden van Voice Male. Toen het er na het succes van Hit Hit Hoera op aankwam met iets nieuws op de proppen te komen, was de keuze dus al snel gemaakt. Wat totnogtoe een idee was, werd nu concreet uitgewerkt.

Meteen gingen de heren op zoek naar leuke liedjes uit films om ze van een a capella arrangement te voorzien. Het resultaat ervan kan u vanaf oktober 2009 zien in de nieuwe show. Voice Male is enorm druk bezig met de voorbereidingen van die nieuwe voorstelling en de bijbehorende tournee. Op repetities klinken nu al liedjes uit Rocky, Once upon a time in the west, Moon River, Toy Story en The full monty, 9 to 5. De heren zijn ook van plan het witte doek zelf onveilig te maken. De filmafdeling van de Hogeschool West-Vlaanderen zorgt voor beelden die zullen afgestemd worden op wat er live op het podium te zien en te horen is. Het gaat om nieuwe scenario's, maar ook beroemde scènes die door het zestal zelf worden geacteerd. De bedoeling is dat de soundtrack live gezongen wordt.

Dit programma wordt mede tot stand gebracht met de hulp van Kinepolis. De show zal in de maand oktober 2009 te zien zijn in een aantal Kinepolis bioscopen:

donderdag 1 oktober, Metropolis Antwerpen

donderdag 8 oktober, Kinepolis Leuven

donderdag 15 oktober, Kinepolis Hasselt

donderdag 22 oktober, Kinepolis Gent

zondag 25 oktober, Kinepolis Kortrijk

donderdag 29 oktober, Kinepolis Brussel

Info en tickets zijn in voorverkoop vanaf 1 juni en vindt u op www.kinepolis.be/events.

Om geheel in het nieuwe thema te blijven, brengt Voice Male deze week de singel Ik voel me zo verdomd alleen uit. Deze hit uit 1984 uit de Nederlandse kaskraker Ciske de Rat stond al lang op het verlanglijstje en werd nu uiteindelijk in een a capella jasje gestoken. Het nummer is een compositie van Herman Van Veen, met een tekst van Karin Loomans, en is meteen de voorbode van het album Voice Male at the movies, dat samen met het gelijknamige theaterprogramma zal uitgebracht worden. Over Voice Male: www.voice-male-com

Labels: ,

Sunday, May 03, 2009

Tentoonstelling “Metamofose” Martin Uvijn.

Martin Uvijn Als kunstenaar verwierf Martin Uvijn vooral bekendheid door zijn legendarische ontwerp voor de jubileumeditie van de Memorial Ivo Van Damme maar ook als ambassadeur en medebezieler van het omvangrijkste en krachtigste artistieke sensibiliseringsproject die ons land ooit kende: “85 burgemeesters tegen iedere geweldvorm” dat op 10 april een geweldige slotapotheose kende in de Lakenhallen te Ieper en waar hij het massaal opgekomen publiek waaronder tal van Vlaamse burgemeesters verraste door een opgemerkte toespraak. Voor dit project reisde de kunstenaar gans Vlaanderen rond.

Dit project, de contacten en getuigenissen van geweldslachtoffers hebben ook onuitwisbare sporen nagelaten in zijn werk als beeldend kunstenaar. De eerste artistieke neerslag daarvan is vanaf 10 tot 31 mei te bekijken op de tentoonstelling die de gepaste naam “Metamofose” meekreeg en dit in de thuisbasis van de kunstenaar die na 15 jaar zijn galerij “De Korenbloem” omdoopte in “Art Gallery The Painted performance” te Merelbeke. De naamsverandering van de galerij is echter geen toevallige keuze maar verwijst naar de meest intensieve cyclus uit zijn oeuvre: de geschilderde voorstelling van het onvoorstelbare! Talrijke burgemeesters uit gans Vlaanderen zullen ongetwijfeld naar deze expo afzakken.

Bij het merendeel van de hedendaagse kunstenaars is geweld veelal de enige onderliggende structuur in hun werk. Martin Uvijn geeft het geweld niet weer maar streeft ernaar het “absolute geweldloze universum” te creëren die symbool moet staan voor een positief tegengewicht tegen geweld. Hij wil als het ware een lichtbaken uitzetten en doet dit in zijn eigen gekende schilderstijl, bijna hyperrealistisch en met sterke verwijzingen naar de zwart-witfotografie.

“Metamorfose” met werk van Martin Uvijn: In Art Gallery “The Painted Performance” Korenbloemstraat 4 te 9820 Schelderode-Merelbeke. Open: Iedere zondag van 10 tot 31 mei van 14u30 tot 19u. Meer info op: WWW.MARTINUVIJN.BE

Labels: ,