Nieuws in de marge

Thursday, January 29, 2009

UGent onderzoekster ontdekt nieuwe werking cortisonehormoon

De sleutelfactor die ontstekingen in het menselijk lichaam aandrijft, wegdrijven uit de celkern: dat is een nieuwe ontstekingsremmende werkwijze van het cortisonehormoon. In haar doctoraatsonderzoek kon dr. Ilse Beck dit 70 jaar oude mysterie in de geneeskunde in een nieuw licht plaatsen. Haar bevindingen werden gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift 'The EMBO Journal'. Iedereen die ooit te maken kreeg met een ontsteking, of het nu om een tijdelijke en onschuldige huidaandoening of een aanslepende astma of reuma aandoening ging, kwam al in aanraking met het cortisonehormoon. Maar hoe cortisone precies werkt en hoe het in staat is om de meeste symptomen die voorkomen bij ontstekingen (roodheid, zwelling, warmteontwikkeling, pijn, …) te onderdrukken, was vooralsnog een mysterie.

In de loop der jaren poneerden wetenschappers meerdere en vaak tegenstrijdige theorieën, maar nooit werd een consensus bereikt over de manier waarop cortisone in staat was om in verschillende soorten cellen via verschillende wegen ontstekingen af te remmen. Nochtans is het van groot belang te weten hoe cortisonen of steroïdehormonen precies werken, want alleen zo kan verder gezocht worden naar doeltreffende, alternatieve therapieën die de patiënten vrijwaren van de frequente bijwerkingen van cortisone. Elke cel in het menselijk lichaam bestaat uit een celkern, waarin zich het DNA bevindt, en een celplasma, waarlangs ontstekingssignalen moeten passeren, als het ware via een domino-effect.

Via onderzoek kon dr. Beck nagaan dat het cortisonehormoon in staat is de sleutelfactor MSK1, die de motor van de ontstekingsprocessen in de celkern aandrijft, te verdrijven van zijn bindingsplaats nabij het DNA en deze factor zelfs weg te jagen tot ver buiten de kern van de cel. Cortisone trekt dus als het ware de bron van de ontsteking (sleutelfactor MSK1) fysiek weg uit de celkern en drijft deze naar het celplasma. Naast deze baanbrekende ontdekkingen werd in het doctoraatswerk van dr. Beck ook een aanzet gegeven voor een nieuwe ontstekingsremmende strategie, waarbij cortisone met een andere ontstekingsremmer gecombineerd wordt. Uit onderzoek blijkt dat deze strategie voor patiënten een onmiskenbaar voordeel biedt omdat met minder cortisone (en dus minder nadelige neveneffecten) toch een even efficiënte ontstekingsremmende werking optreedt.

Dr. Ilse Beck (bursaal bij het FWO Vlaanderen) deed haar doctoraatsonderzoek onder de begeleiding van dr. Karolien De Bosscher, in het lab van prof. Guy Haegeman aan de Universiteit Gent .

Labels: , , , ,

Minister Keulen erkent SVK Aalst als sociaal verhuurkantoor

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft het erkenningsbesluit van het sociaal verhuurkantoor van de stad Aalst ondertekend. Door deze erkenning vergroot minister Keulen het aanbod aan sociale woningen in de regio rond Aalst. Via het huren van woningen van particulieren en deze, eventueel na renovatie, door te verhuren tegen een relatief goedkope prijs aan gezinnen met een beperkte financiële draagkracht, vergroot immers het aanbod sociale woningen in de streek. Het SVK Stad Aalst heeft momenteel 18 woningen in beheer van de private huurwoningmarkt. Daarnaast werkt het SVK samen met verschillende organisaties en diensten in de huisvestings- en welzijnssector.

SVK’s huren woningen op de private huurmarkt om ze door te verhuren aan mensen met een beperkt inkomen. In ruil voor de zekerheid die de private eigenaar krijgt dat de huur elke maand betaald wordt en de zekerheid dat de woning in goede staat teruggegeven wordt, onderhandelt het sociaal verhuurkantoor over een betaalbare huurprijs voor de huurder. Marino Keulen (Open VLD): “De nood aan sociale huurwoningen en de betaalbaarheid en kwaliteit op de private huurmarkt houden mij al jaren sterk bezig. Zonder afgeleid te zijn door een maandenlange communautaire blokkage, de voorthollende inflatie of de bankencrisis. De begroting wonen is een van de absolute stijgers in deze regeerperiode (+57 %). Mijn beleid richt zich in de eerste plaats op de sociale woningsector. De investeringsvolumes zijn ten opzichte van 1998 vervijfvoudigd. Met het vooropgestelde investeringsvolume van 400 miljoen euro kunnen we jaarlijks 2.500 nieuwe sociale woningen en appartementen bouwen en 6.000 bestaande sociale woningen renoveren. De huisjesmelkerij ligt aan banden. Het stelsel van de renovatiepremie staat open voor verhuurders die via een sociaal verhuurkantoor verhuren. Zo wordt ook de kwaliteit van die huurwoningen verbeterd. Toen ik in 2004 aantrad, telden we 2.800 woningen in beheer van 36 sociale verhuurkantoren. Vandaag zijn er 49 kantoren met een patrimonium van 3.900 woningen. Ook werd het budget van de huursubsidie verdrievoudigd van 10 tot 30 miljoen euro”.

Een huurder kan ook altijd bij het sociaal verhuurkantoor terecht voor kleine en grote problemen. Het sociaal verhuurkantoor zoekt mee naar een oplossing en verwijst, waar nodig, door naar gespecialiseerde diensten. Het SVK overloopt samen met de huurder het huurcontract, maakt een plaatsbeschrijving op, kijkt na of de huurder in aanmerking komt voor premies of huursubsidies en zorgt dat de brandverzekering in orde is. Deze begeleiding verschilt van huurder tot huurder naargelang diens specifieke situatie. Er wordt op toegezien dat de woning goed wordt onderhouden, dat huurachterstallen worden vermeden en dat problemen worden opgevangen en tijdig opgelost. Meer informatie op deze website

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,

Monday, January 19, 2009

Rechterlijke macht België voorbeeld voor Nederland

In tegenstelling tot België heeft in Nederland de rechterlijke macht zich onderworpen aan de Staat. Dat stelt oprichter Jan Poot van de Nederlandse gebiedsontwikkelaar Chipshol in een pagina grote advertentie in NRC Handelsblad. Evenals in België ging het om een rechtszaak met een miljardenbelang. Staatsbedrijf Schiphol was veroordeeld tot vergoeding van alle schade wegens de oplegging van een bouwverbod op een business park van Chipshol. De drie Haarlemse rechters die Schiphol veroordeelden werden plotseling vervangen, zonder protest in pers en politiek. In een zitting van de Raad van State sprak Staatsraad Van den Brink van 'Een duivels plan van Schiphol'.

Gebiedsontwikkelaar Chipshol is met 150 hectare de grootste private partij in de Schiphol regio. En daarmee concurrent nummer 1 van de luchthaven, die zich sterk als vastgoedbedrijf manifesteert. Chipshol is in het verleden stelselmatig en aantoonbaar tegengewerkt door de luchthaven en betrokken overheden. In 2005 veroordeelden drie Haarlemse rechters Schiphol tot het betalen van een schadevergoeding aan Chipshol. Zij zouden aansluitend op hun vonnis de hoogte van het bedrag bepalen. Daar is het nooit van gekomen. De drie werden na ingrijpen van hogerhand plotseling zonder deugdelijke argumentatie vervangen. Pogingen van Chipshol om via een getuigenverhoor achter de ware reden(en) van die vervanging te komen leverden niets op.

Volgens algemeen directeur Peter Poot van Chipshol vertoont deze zaak een grote gelijkenis met de Fortis zaak in België. Maar hij signaleert één wezenlijk verschil: "In Nederland moet de vervanging van drie rechters onbesproken blijven. Omdat de waarheid het daglicht blijkbaar niet kan verdragen, wordt er alles aan gedaan om een getuigenverhoor te voorkomen en zwijgen alle betrokkenen onder wie de rechters. Die houding staat in contrast met de opstelling van Belgische rechters die meteen na de interventie van overheidswege alarm sloegen en de zuiverheid van de rechtspraak vurig verdedigden."

Chipshol verloor na de vervanging van de drie rechters alle grote zaken, maar zet door. Aansluitend op het juridisch traject in Nederland zal indien nodig de gang naar Europese rechters worden gemaakt. Peter Poot: "In Nederland maakt men zich er, wijzend op de Fortis zaak, wel erg makkelijk vanaf door te spreken van zogenaamde Belgische toestanden. Terwijl er juist alle reden is om België als voorbeeld voor Nederland te stellen”. Link: http://www.schipholwanbeleid.nl

Labels: , ,

Wednesday, January 14, 2009

Phaedra Hoste schenkt 10.000 euro dierenvoeding aan asielen

Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben het tijdens de winter niet altijd even gemakkelijk. Vooral honden moeten soms overleven in moeilijke omstandigheden. Daar wil de Phaedra Hoste Animal Foundation iets aan doen. Al voor het tweede jaar op rij schenken Phaedra en winkelketen Zoomart dierenvoeding aan asielen, dit jaar voor maar liefst 10.000 euro! "Dieren liggen me al jaren na aan het hart", zegt Phaedra Hoste. "Ook in het verleden kwam ik af en toe eens in een asiel en zag ik telkens opnieuw hoe de medewerkers zich dag en nacht inzetten voor de dieren. Ze omringen ze met veel liefde. Daarom besloot ik enkele jaren geleden de Phaedra Hoste Animal Foundation op te richten.

Met de Foundation wil Phaedra vooral het leven van honden aangenamer maken. "We geven honderden kilo's hondenvoeding aan asielen van Het Blauwe Kruis. Bovendien ondersteunen we ook Hachiko, het opleidingscentrum voor hulphonden." Het geld voor de asielen en Hachiko komt onder meer van de verkoop van t-shirts voor honden. "Met winkelketen Zoomart hebben we de ideale partner voor onze Animal Foundation. Zoomart heeft al meer dan 20 winkels, verspreid over heel het land. Mensen weten dus als ze bij Zoomart een t-shirt uit onze collectie kopen, ze daadwerkelijk helpen het leven van honden aangenamer te maken."

De verkoop van t-shirts was de afgelopen maanden trouwens een grandioos succes. "Ik ben dan ook heel blij dat we maar liefst 2.640 kilo voeding kunnen geven aan de asielen van Het Blauwe Kruis, goed voor zo'n 10.000 euro!" Phaedra Hoste is trouwens de hondenvoeding mee gaan afleveren in het asiel in Wommelgem, bij Antwerpen. Ik zou langs deze weg trouwens alle mensen die de Phaedra Hoste Animal Foundation gesteund hebben van harte willen bedanken. Zonder jullie zouden we dit fantastische resultaat nooit hebben behaald. Hopelijk kan ik ook in de toekomst op jullie steun rekenen. Alvast bedankt"!

Labels:

Festivalwinnaar Stella vanaf vandaag in de bioscoop

Op de voorbij editie van het Filmfestival Gent kende de internationale jury de Sabam Prijs voor Beste Scenario toe aan Stella van de Franse cineaste Sylvie Verheyde. Een eervolle vermelding ging naar actrice Karole Rocher, die de moeder van Stella speelt. Vanaf vandaag is de film te zien in de bioscoop! Bekijk de trailer en een interview met regisseuse Sylvie Verheyde

In pure gebroeders Dardennes stijl kijkt de Franse cineaste Sylvie Verheyde in Stella terug op haar eigen schooljeugd. Net als haar personage ging ze op haar eerste dag in het middelbaar met een voetbal naar school en keerde ze met een blauw oog terug naar huis. Stella Vlaminck (What’s in a name) die opgroeit in een café in Parijs is het kneusje van de klas maar dank zij de invloed van Gladys, dochter van Argentijnse immigranten, wordt ze zich bewust van haar eigenwaarde. Maar of volwassenen daar respect voor hebben?

Verheyde vertelt op een levendige en tegelijk suggestieve manier en speelt stad en platteland, waar Stella op vakantie gaat, tegen elkaar uit. In Parijs kijkt men op haar neer en op de boerenbuiten is ze de “parisienne”. De film doet denken aan Canneswinnaar Entre les murs, maar hier vormt de klemtoon die op het Franse muzikale decor uit de jaren zeventig ligt een surplus. De vertolking van Léora Barbara in de titelrol is grandioos. Je wordt er stil van. Niet te missen zelfs voor wie niet in het onderwijs staat.

Stella is vanaf 14 januari te zien in Brussel (Vendôme & Arenberg), Brugge (Lumière) en Gent Sphinx. Bron: Filmfestival

Labels: ,

Tuesday, January 13, 2009

Borrelnootjes met Tille Van Gastel (fluit) en Frederik Martens (piano)

Reeds voor de zesde maal organiseren de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze en de Stedelijke Cultuurdienst een reeks aperitiefconcerten onder de naam “Borrel-nootjes”. Het concept blijft hetzelfde: een concert op zondagvoormiddag, telkens om 10.30 uur, achteraf een lekker drankje, en dit allemaal gratis! Op 25 januari wordt het publiek verwend met muziek van het duo Tille Van Gastel (fluit) en Frederik Martens (piano). Het concert vindt plaats in zaal Post van de muziekacademie van Deinze, te bereiken via de speelplaats aan de ingang Kalkhofstraat. Zij spelen muziek van Fauré, Ravel, e.a. Het aperitiefje na het concert wordt u aangeboden door het Stadsbestuur van Deinze.


Tille Van Gastel
De 19-jarige Tille Van Gastel uit Gent (°16/12/1988) begon op haar achtste dwarsfluit te studeren, eerst in Ledeberg, later aan de academie van Deinze. In 2006 vatte ze haar studies fluit aan in het Conservatorium van Brussel. Ze musiceert bij diverse orkesten, won reeds verschillende prijzen en geeft momenteel les. Onlangs was ze soliste bij het Collegium Instrumentale Brugense waar ze het concerto in D van W.A. Mozart bracht.

Frederik Martens
Frederik begon zijn muziekstudies op zesjarige leeftijd in de muziekacademie van Drongen. Op vijftienjarige leeftijd zette hij zijn studies verder in het Lemmensinstituut, waar de meestergraad piano behaalde. Momenteel studeert hij aan het conservatorium van Maastricht en verzorgt hij de pianobegeleiding in de academies van Wetteren en Eeklo. Samen met het Brussels Youth Orchestra en het orkest Nuova Sinfonia Gandavense was hij solist in concerti van Mozart en Rachmaninov.

Volgende Borrel-nootjes (zesde seizoen):
Zondag 15 februari in Ontmoetingscentrum Olsene (Zulte): Yves Bostijn en Sax Obsession with Rhythm Section
Zondag 22 maart in zaal Rekkelinge: Geert Amant en muzikanten
De concerten beginnen om 10.30 uur

Informatie: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Kalkhofstraat 25, 9800 Deinze, tel. 09/381.96.40, muziekacademie@deinze.be
Cultuurdienst Deinze, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, tel. 09/381.95.10, cultuur@deinze.be

Labels: , ,

Inning en controle van de roerende voorheffing onvoldoende

In zijn auditverslag aan het federale Parlement onderzoekt het Rekenhof de procedures die de Administratie van de Belastingen hanteert voor de inning en de controle van de roerende voorheffing. Het Rekenhof formuleert aanbevelingen om de controle van deze belasting te verbeteren door een betere informatie uitwisseling tussen de diensten, meer bepaald in het kader van de Europese Spaarrichtlijn. De roerende voorheffing (RV) wordt meestal aan de bron geïnd en is de belangrijkste belasting op roerende inkomsten.

Op het niveau van de ontvangkantoren die de RV aangiften behandelen, heeft het Rekenhof vastgesteld dat de opvolging van de betaling van de voorheffingen in geval van niet-betaling niet voldoende streng en eenvormig verlopen. Bovendien biedt het boekingsprogramma dat de ontvangkantoren momenteel gebruiken onvoldoende veiligheidswaarborgen. Het laat niet toe sommige verrichtingen op adequate wijze uit te voeren of nuttige statistieken op te stellen. Voorts sturen de ontvangkantoren de nodige informatie niet steeds tijdig door aan de taxatiediensten.

De administratie is van oordeel dat de lancering van een nieuwe specifieke toepassing de vastgestelde euvels zou moeten verhelpen, zowel wat betreft de verwerking van de aangiften als wat betreft de boeking van de rechten en de terbeschikkingstelling van informatie aan de taxatiebeambten. Deze toepassing zal statistieken produceren die nuttig zijn voor de sturing en het beheer van de achterstand en zal bepaalde controles mogelijk maken door vergelijking van de fiscale gegevens.

Wat de controle van de RV betreft, heeft het Rekenhof vastgesteld dat de taxatiediensten niet over specifieke en concrete normen beschikken. De uitgevoerde verificaties worden niet gedocumenteerd in de dossiers. Wat de risicoanalyse betreft die binnen de fiscale administratie wordt uitgevoerd, deze heeft nog niet geleid tot richtsnoeren voor de controle van de RV.

Het Rekenhof heeft eveneens vastgesteld dat de informatie die wordt verkregen van de andere lidstaten van de Europese Unie in het kader van de Europese Richtlijn met betrekking tot de intresten die in het buitenland worden geïnd (de zogenaamde Spaarrichtlijn), lange tijd weinig werd benut. Omdat de administratie deze informatie niet op geautomatiseerde wijze kon aanwenden, heeft ze de informatie in verband met de in 2005 geïnde roerende inkomsten pas in september 2008 doorgezonden aan de taxatiediensten.

Het Rekenhof heeft tot slot vastgesteld dat de roerende voorheffing onvoldoende geïntegreerd wordt beheerd. Dat uit zich door een gebrek aan stuurinstrumenten, het ontbreken van een echte controlestrategie en het feit dat de actoren bij het hoofdbestuur zijn verspreid over verschillende diensten. De minister van Financiën heeft laten weten dat hij erop zou toezien dat zijn administratie rekening houdt met de aanbevelingen van het Rekenhof.

Labels: ,

Friday, January 02, 2009

Nedda verzorgt aankleding van het onderzoekstation op Antarctica

De International Polar Foundation heeft Nedda El-Asmar gevraagd om het wetenschappelijk onderzoekstation Prinses Elisabeth in te richten. Dankzij een selectie van materialen en objecten die voornamelijk door Belgische ondernemingen worden gemaakt, kunnen de 16 onderzoekers in het barre Antarctica hun taak in aangename en comfortabele omstandigheden uitvoeren. Nedda tekende voor het Zuidpoolstation eveneens een servies en een bestek. “Kort nadat Alain Hubert, voorzitter van de International Polar Foundation, het servies zag dat ik speciaal voor het Prinses Elisabeth station had ontworpen, vroeg hij mij om ook het interieur van het Zuidpoolstation in te richten. Ik begreep onmiddellijk dat dit een unieke kans was, die je maar zelden krijgt aangeboden”, aldus Nedda El-Asmar.

De moeilijkheid bestond erin dat het project op amper twee maanden moest geklaard worden. Er werden materialen en voorwerpen gekozen van Libeco, Recticel, Vitra Belgium, Demeyere, Royal Boch, AVG en het Italiaanse Clei. “Samen met mijn vennoot Erik Indekeu heb ik een selectie gemaakt van functionele en esthetische interieurvoorwerpen zoals tafels, stoelen, bedden, matrassen, bedlinnen, keuken- en tafelgerei. Bij de keuze van de voorwerpen en materialen waren kwaliteit, duurzaamheid en respect voor mens en milieu tijdens het productieproces zeer belangrijke criteria”. Nedda voegde eraan toe: “De bedrijven die hebben meegewerkt, leverden een belangrijke bijdrage door heel wat materiaal te sponsoren. Bovendien hadden ze maar zeer weinig tijd om alles aan boord te krijgen van het schip, dat intussen goed en wel is aangekomen in Antarctica”.

Nedda ontwierp voor het Prinses Elisabeth station tevens een op maat gemaakt servies, dat ter gelegenheid van de officiële opening van het zuidpoolstation op 15 februari wordt voorgesteld. Ze tekende ook nog een uniek bijhorend bestek, dat net als het servies door Royal Boch wordt geproduceerd. Het bestek komt later dit jaar op de markt. In 2007, 110 jaar na de befaamde Belgica expeditie van Adrien de Gerlache in 1897, werd gestart met de bouw van een Belgische zuidpoolstation. Dit unieke project op een rotskam in Oost Antarctica is de enige poolbasis, die volledig draait op hernieuwbare energiebronnen en geen CO2 uitstoot. Dit technisch hoogstandje beperkt de ecologische voetafdruk van het station tot een absoluut minimum.

Nedda El-Asmar studeerde juweelontwerpen edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen. Ze werkt voor Hermès, Puiforcat, Royal Boch, Eternum, Villeroy & Boch, Gense, Carl Mertens en Robbe & Berking. Nedda sleepte tal van prijzen in de wacht. In 1997 won ze de Henry van de Velde Award voor Jong Talent en in 2007 werd Nedda uitgeroepen tot Belgisch Designer van het Jaar. In 2008 kreeg ze op de Biënnale voor Industriële Vormgeving in Ljubljana een eervolle vermelding voor haar Appetize bestek, dat bij deze al voor de derde keer in de prijzen viel. Een paar weken terug werd Nedda voor de tweede maal genomineerd voor de prestigieuze ‘Talents du Luxe’, die worden beschouwd als de Oscars van de designwereld. Sinds 2007 geeft ze ook les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Het wetenschappelijk onderzoekstation ‘Prinses Elisabeth’ biedt met zijn ultramoderne faciliteiten onderdak aan maximaal 16 wetenschappers, die onderzoek gaan verrichten naar veranderingen in het klimaat. Antarctica wordt immers beschouwd als een waardevol archief van de klimaatsgeschiedenis van onze planeet. Een beter begrip van deze geschiedenis kan bijdragen tot een beter begrip van de manier waarop dringende praktische klimaatsproblemen moeten worden aangepakt. Linken: www.nedda.be , www.antarcticstation.org en
www.polarfoundation.org

Labels: , ,