Nieuws in de marge

Monday, December 22, 2008

Provincie Oost-Vlaanderen helpt weggelopen jongeren

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen investeert sinds oktober 2005 in RUNG, een project dat herstelgerichte hulp biedt aan jonge weglopers. In totaal mocht RUNG de afgelopen drie jaar al 120 000 euro ontvangen. Rekening houdend met de reële nood waaraan het project tegemoetkomt, besliste de provincie bij uitzondering om nog één keer, en dit voor maximaal één jaar en 40 000 euro met middelen over de brug te komen. RUNG biedt telefonisch onthaal, tijdelijk onderdak, ondersteuning en bemiddeling. De werking richt zich op de meest kwetsbare jongeren, vaak jongeren die al in instellingen geplaatst (geweest) zijn. Drugs, sexueel misbruik, criminaliteit vormen een grote bedreiging als dergelijke jongeren 'op straat' belanden.

Het tijdelijke verblijf heeft tot doel elementaire hulp te bieden: eten en een was- en slaapplaats. RUNG biedt een veilig onderdak voor de weggelopen jongere gedurende maximaal vier dagen. Een verblijf kan uitsluitend met de toestemming van de ouders, de voorziening en eventueel de jeugdrechtbank. Het verblijf staat in het teken van rust. De jongere krijgt de nodige ademruimte om over de betekenis van het weglopen na te denken. Ook voor de ouders creëert dit onderdak een zekere gemoedsrust. Het besef dat hun kind veilig is, neemt de eerste bezorgdheid in het weglopen weg. De adempauze biedt slaagkansen om nadien voorzichtige stappen te zetten in de richting van herstel. RUNG wil aan de hand van constructieve activiteiten jongeren laten ervaren dat positieve inzet loont en een opstapje (dit is de letterlijke betekenis van het Engelse woord 'Rung') zijn om vooruit te komen.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt: “Vlaanderen moet dit waardevolle project, dat door de verwijzende instanties in de bijzondere jeugdbijstand (Comité Bijzondere Jeugdzorg, Sociale Dienst Jeugdrechtbank) ten zeerste naar waarde wordt geschat, structureel ondersteunen. Bij voorkeur gebeurt deze ondersteuning zoals bij alle andere voorzieningen uit de bijzondere jeugdbijstand, via het nieuwe Globaal Plan Jeugdzorg. De provincie Oost-Vlaanderen zal hierover een brief richten aan de bevoegde minister en de Vlaamse administratie”. Meer over het project: http://www.rungproject.be/

Labels: ,

Saturday, December 20, 2008

Uniek concert de Filharmonie voor het goede doel.

Kiwanis Aalter Baekeland organiseert op 23 januari 2009 een eerste uniek Frans Luxeconcert in de Brielpoort te Deinze. In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen zal het 70 koppige orkest van de Filharmonie werken vertolken van Claude Debussy en Benjamin Britten. Dirigent is Michael Schonwandt, sopraan is de jonge en talentvolle Oost-Vlaamse Liesbeth Devos. Enkele titels van de gebrachte werken : Les Danseuses de Delphes, La Cathédrale Engloutie, Les Feuilles Mortes, Feux d’Artifice. Het is een integraal Frans, toegankelijk en romantisch repertoire. Men zou van minder warm krijgen in de winter! De deuren gaan open om 19.30 uur. Het concert vangt stipt om 20 uur aan. Kiwanis Aalter Baekeland doen haar best om er een geslaagd spektakel van te maken en verwachten dan ook rond de duizend toeschouwers.

Voorzitter Arthur Delaruelle: “Volgens onze statuten moeten wij elke verdiende euro toewijzen aan een sociaal project uit de streek. Wij kozen voor het DVC Heilig Hart alsook voor Huis Ten Bosse 120 te Deinze. Beide projecten krijgen van ons de helft van de netto-opbrengst. En er komen geen goocheltrucs aan te pas: onze leden moeten hun eigen kaarten ook betalen. Kaarten kosten 12 Euro in voorverkoop en zijn te verkrijgen bij Optiek Brildesign, Karel Picquelaan 33A te Deinze of door storting op rekeningnummer 001-5635657-33 met vermelding van uw naam en adres. De avond zelf kan je aan de deur eventueel ook nog een toegangsticket verschaffen, maar dan aan de prijs van 13 Euro”.

Er is eveneens de mogelijkheid om er een superavond van te maken met een champagnetafel. Een tafel voor u en uw gasten met een champagne en verfijnde broodjes is te bekomen voor de som van 500 euro (8 personen per tafel), eveneens te storten op bovenvermelde rekening. Na het concert is er volop gelegenheid om na te praten in de bar van de Brielpoort. Iedereen van harte welkom. Link: http://www.kiwanis-aalter.be

Labels: ,

Wednesday, December 17, 2008

Vlaamse documentaire over het ware gezicht van de witte haai

Haaien hebben de reputatie bloeddorstige menseneters te zijn. De documentaire ‘Sharkwise’ wil de waarheid achter de mythe ontsluieren en werkt daarvoor samen met avonturier Marc Sluszny. Die zal, als ultieme test, zonder bescherming zwemmen met de grote witte haai. Het team ging in Egypte alvast oefenen met oceanische witpunthaaien. In januari gaat het richting Mozambique en Zuid-Afrika voor het grote werk.

Al eeuwenlang boezemen haaien ons een grote angst in. Logisch, want elke aanval waarbij een mens gewond raakt, wordt breed uitgesmeerd in de media. Nochtans beweert een aantal wetenschappers dat haaien intelligente dieren zijn die de mens onder normale omstandigheden geen kwaad doen. Het productiehuis Entourage werkt daarom aan een documentaire die fictie en realiteit van elkaar wil scheiden. In avonturier Marc Sluszny heeft Entourage de ideale partner gevonden om de theorie aan de praktijk te testen. Hij bereidt zich gedurende anderhalve maand voor om te zwemmen met de witte haai.

Het team trok eind november al naar de Rode Zee in Egypte. Zowel Marc Sluszny als de twee onderwatercameramannen leerden er van de gerenommeerde haaienexpert Erich Ritter hoe ze zich moeten gedragen als er een haai in de buurt is. De dieren blijken namelijk sterk te reageren op de lichaamstaal van de mens. De training leverde indrukwekkende beelden op van de duikers, zwemmend met oceanische witpunthaaien. Op 8 januari vertrekt de ploeg naar Mozambique en Zuid-Afrika, waar Marc zal proberen in interactie te treden met onder andere stierhaaien, koperhaaien, walvishaaien en de beruchte tijgerhaai. Daarna trekken de duikers naar Andre Hartman, dé pionier op het vlak van duiken met haaien. Samen met hem zal Marc de ultieme test aangaan: zwemmen met de grote witte haai, buiten de kooi!

De documentaire wordt volledig gedraaid in high definition en zal worden aangeboden aan zowel binnenlandse als buitenlandse distributeurs. Voor de onderwaterbeelden doet het team beroep op het Antwerpse collectief Aquacam, dat HD beelden kan maken tot een diepte van 150 meter. Een korte teaser van de documentaire kan je nu al bekijken op www.sharkwise.be.

Marc Sluszny is een avonturier in hart en nieren. Bij elke uitdaging probeert hij zijn eigen grenzen te verleggen. Ondertussen heeft Marc het wereldrecord bungeejumpen vanuit een luchtballon op zijn naam staan, werd hij kampioen skysurfing, is hij houder van het hoogterecord zweefvliegen en maakte hij deel uit van de Olympische schermploeg. Dit jaar, in september, dook hij nog naar het wrak van de HMHS Britannic op zoek naar het mysterie dat het schip kelderde naar een diepte van 120 meter.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,

Tuesday, December 16, 2008

Kunst en ambachten centraal op nieuwe Opendeurdag Deinze.

Op zondag 1 februari 2009 krijgt Deinze er een nieuwe Opendeurdag bij. Om het ambacht in de kijker te zetten, zullen ambachtelijke bedrijven, galerieën en individuele kunstenaars hun atelier openstellen voor het grote publiek. De opendeurdag zal gepaard gaan met workshops, lezingen en demonstraties. De stad Deinze wil hiermee volgens de schepen Lynda Minnens een lokaal programma uit bouwen rond de federale ‘Dag van de Ambachten’. Het initiatief, ondersteund door het stadsbestuur, komt uit de kunstensector en UNIZO Deinze.

De nieuwe opendeurdag wil het ambacht opnieuw op de kaart zetten. Het ambacht is de laatste jaren wat in de verdomhoek geraakt, omdat het ten onrechte verengd wordt tot het cliché van de eeuwige mandenvlechter of hoedenmaker. Dit initiatief toont aan dat ambacht veel meer is dan folklore. Ambacht betekent ook innovatie en vernieuwing en het creatief omgaan met technieken. Creatieve beroepen zijn vaak de motor voor stadsvernieuwing en lokale, economische ontwikkeling. Met dit project gaan economie en cultuur hand in hand.

Niet elke zelfstandige heeft een winkel of etalage. Heel wat middenstanders die in een niche actief zijn en een bijzonder ambacht uitoefenen, werken thuis aan de PC en komen nooit naar buiten met hun werk. Grafische vormgevers en modeontwerpers zijn daar voorbeelden van. Met de Dag van de Ambachten ontdekt het publiek dan ook een geheel nieuwe wereld van alternatieve zelfstandigen in de stad. Het initiatief vervult hiermee een bijzondere signaalfunctie, omdat het duidelijk maakt dat niet elk beroep zware investeringen in bedrijfsaccomodatie vergt. In de mate van het mogelijke zal het publiek dus kunnen binnenkijken in de vertrouwde, vaak huiselijke, werfsfeer van deze ambachtslieden.

Wie onvoldoende uitgerust is om publiek te ontvangen, zal zijn kunsten kunnen tonen op locatie. Zo zullen de kelder van de bibliotheek en de bibliotheek zelf, ‘Villa Nobody’ van de tekenacademie, fitnesscentrum Kalypso en het herenhuis naast AD Delhaize dienst doen als toonzaal voor bijzondere ambachten. Daar gaat heel wat aandacht naar film, animatiefilm, en cartoons. De verbroedering met zusterstad Reinbach levert dan weer een unieke demonstratie ‘glas graveren’ op in de kelder van de bibliotheek. Het project wil ook diverse ambachten dichter bij elkaar brengen. Zo zorgt Cultuurschok vzw voor een uniek samenwerkingsverband tussen bloemist Kristof De Waele en modeontwerper Thomas Delanote.

De 'dag van de Ambachten’ is ook een open atelierdag. Bekende hedendaagse schilders zoals Roger Wittevrongel, Agnes Maes, Ingrid Castelein en Kathleen Huys geven die dag thuis voor een unieke rondleiding in hun werksfeer. Kunstschilder William Ploegaert en medeinitiatiefnemer Greet Vanmeirhaeghe stellen in hun galerieën de klassieke kunstambachten centraal. In ‘L’oeil, donc’ kan men kennismaken met het werk van Louisa Maria Ponseele, wiens eigenzinnige juwelen zich op de rand van kunst en draagbaarheid bevinden. In galerie ‘Anima’ is Linda Kinders, goudsmid en juweelontwerpster, aan de beurt met erg bevallige creaties. Maar ook minder artistieke ambachten komen ruimschoots aan bod. Zo combineren we gevestigde waarden als bierbrouwer Canarus en chocolatier Bart Van Cauwenberghe (De Zwarte Vos) met regelrechte ontdekkingen als de Hippomaan, een fabrikant van ambachtelijke ezelinnemelk. En over aparte niches gesproken, Ilse Van Caimere is de enige authentieke boekrestaurateur in de stad.

De bevoegde schepen voor lokale economie Lynda Minnens geloofde meteen in het initiatief en wilde er haar schouders onderzetten. “Deinze vervult op het vlak van middenstand een centrumfunctie. Met dit lokale initiatief brengen we de kleine en creatieve zelfstandige onder de aandacht die tijdens een Open Bedrijvendag niet aan bod komt. Beide initiatieven zijn dan ook complementair. Deinze telt zo veel innovatieve vakmensen. Dat is een troef die het absoluut wil uitspelen via citymarketing. Het is de taak van het stadsbestuur om de ambachten te faciliteren en te promoten.” Ook Unizo Deinze schaart zich achter het project. Een lokaal initiatief is absoluut noodzakelijk om van zo’n dag van de Ambachten een succes te maken. Unizo wil dan ook graag mee aan de kar trekken, vooral omdat wij het zelfstandige beroep maximaal willen promoten. Vooral in een stad als Deinze met veel technische scholen kunnen dergelijke projecten jongeren overtuigen om opnieuw voor een vak of een ambacht te kiezen.

Meer dan 25 ambachtslieden zorgen op 1 februari voor een verrassing van formaat. Het hele deelnemersveld, geografisch gespreid over verschillende deelgemeenten, is te downloaden op de websites www.deinze.be, www.cultuurschok.be en KMOnetdeinze.be. Vanaf eind december vindt u tevens in alle handelszaken van Deinze een handige kaart waarop alle deelnemers terug te vinden zijn. De bezoekers kunnen voor inschrijvingen en info terecht op het centrale infopunt op de dienst lokale economie – Gentpoortstraat 1 – 09 381 95 03 - lokale.economie@deinze.be. De dag zelf zal er in de kelder van de bibliotheek een infostand worden opgericht waar de mensen de hele dag terecht kunnen.

Guido Van Peeterssen

Labels: ,

Monday, December 15, 2008

En de winnaar is Google

De verkiezing ‘Site van het Jaar 2008’ is achter de rug. Die uitgebreide internetpoll van Clickx.be wordt beschouwd als de belangrijkste internetonderscheiding in ons land voor 21 onderdelen. De stemmen zijn verwerkt en de resultaten zijn bekend gemaakt op het Site van het Jaar evenement in het NTGent. Daar werden de winnende sites in de bloemetjes gezet. Wat het aantal deelnemers betreft was Site van het Jaar 2008 alvast een absolute recordeditie. Niet minder dan 71.695 surfers brachten 1.260.514 keer hun stem uit in de 21 categorieën van deze verkiezing. Voor wie wil vergelijken: vorig jaar passeerden 63.000 mensen de virtuele stemlokalen. De grote vraag was of er ooit een einde komt aan de zegetocht van Google, dat deze verkiezing al 5 jaar op rij gewonnen heeft. En wat met de 30% stemmen die de vakjury dit jaar levert?

Maar het ziet er naar uit dat bij de portaalsites Google nog steeds op de eerste plaats staat, gevolgd door Zita en NSM.

HLN.BE is verkozen tot de beste nieuwssite van het jaar. HLN.BE haalde het in de categorie nieuwssite voor De Standaard Online en Het Nieuwsblad.be.

De verkiezing greep plaats in Gent. Een reden te meer voor Gentblogt om mee te dingen naar de eerste prijs, in de categorie Stadsblogs wel te verstaan. Maar de eerste prijs was gereserveerd voor Antwerpen. En dat alle West-Vlamingen in Gent zitten is blijkbaar een leugen want Oostende bracht genoeg volk op de been om de derde plaats te halen.

Dat het Gentse Netlog in de categorie ‘Community’ de eerste plaats haalde is een mooie troost voor de Gentenaren. Garage TV en Seniorennet komen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Wie wil weten wie welke plaats haalde moet onderstaand lijstje maar aflopen.
COMMUNITY
1. Netlog
2. Garage TV
3. Seniorennet
4. ZV Magazine
5. Belgium Digital
6. Vi.be
7. MyVideo.be
8. Rendez-vous
9. Wijfzonderlijf
10. Looknmeet.eu
COMPUTER & GAMES
1. ZDNet
2. Gamespot
3. 9 Lives
4. Arena 51
5. Tweakers
6. PC Helpforum
7. Online Helpdesk
8. Disk Idee
9. PcLeek.com
10. Minatica
CULTUUR & ENTERTAINMENT
1. Kinepolis
2. HUMO
3. AB Concerts
4. Cultuurweb
5. Story
6. Vooruit
7. Showbizzsite
8. Cinenews
9. Cutting Edge
10. Clint
ETEN & DRINKEN
1. Recepten.be
2. Resto
3. lgische-bieren.be">Belgische Bieren
4. Keukengeheim
5. Ambiance
6. Hungry Feelings
7. Xquis
8. La Cucina
9. Kurkdroog
FOTOBLOG
1. Fototoestanden
2. Wannabes
3. X-Pose
4. Tweeduizend
5. Drieduizend
6. Hullabaloo
7. Artur Eranosion
8. Jimmy Kets
9. Herman Horsten
10. Tim Freh
GROEPSBLOG
1. Asfaltkonijn
2. De Bitches
3. Sloddervossen
4. MouseOver
5. Communicatiemannen
6. Om ter saaist
7. Eskimokaka
8. Tender Feelings
9. Appelogen
10. Stew
HOBBY & VRIJE TIJD
1. Tuinadvies
2. Spelletjesbox
3. Hobby-creatief
4. Speelzolder
5. Winprijzen
6. Akkoord
7. Knutseltip
8. Geocaching
9. Scrapbooking Club
JEUGD
1. Studio 100
2. Chiro
3. Scouts & Gidsen Vlaanderen
4. Jeugd en Muziek
5. CJP
6. Kidcity
7. Jeugdwerknet
8. Guido
9. KAJ
10. Kidzz
JOBS & OPLEIDING
1. VDAB
2. Jobat
3. Monster
4. Syntra
5. Word wat je wil
6. Stepstone
7. Jobpunt Vlaanderen
8. Traininginfo
9. Jobscareer
KOPEN & VERKOPEN
1. 2dehands
2. Kapaza!
3. eBay
4. Immoweb
5. Spotter
6. Vlan
7. Koopjesnet
8. Hebbes
9. ZoekertjesWeb.be
10. Yez
LIFESTYLE
1. Gezondheid.be
2. Libelle
3. 100 Ideeën
4. E-gezondheid
5. Goed Gevoel
6. Zappybaby
7. Nina
8. Bobolino
9. Baby.be
10. GayBelgium
NGO
1. Artsen zonder Grenzen
2. Rode Kruis Vlaanderen
3. Vlaamse Liga tegen Kanker
4. Oxfam Solidariteit
5. Vredeseilanden
6. Plan België
7. SOS Kinderdorpen
8. UNICEF België
9. Amnesty International
10. 11.11.11
NIEUWS & DUIDING
1. Het Laatste Nieuws
2. De Standaard Online
3. Het Nieuwsblad
4. De Morgen
5. De Tijd
6. Gazet van Antwerpen
7. Nieuws.be
8. Deredactie.be
9. Knack
10. Metro
PERSOONLIJKE BLOG
1. Tales from the Crib
2. Webpalet
3. Tante Annie & de dingen
4. Imke Dielen
5. Tales of Drudgery and Boredom
6. Houbi
7. Lamazone
8. Ishku
9. Ntone
10. Past Is Prologue
PORTAAL
1. Google
2. Zita
3. MSN
4. Vlaanderen.be
5. lgium.be">Belgium.be
6. Skynet
7. Krantenkoppen
8. Politics.be
9. Go2
10. Netonline
RADIO
1. Q-Music
2. Studio Brussel
3. Donna
4. Radio 1
5. 4FM
6. Radio 2
7. Klara
8. Nostalgie
9. TOPradio
10. oneradio.be">Be One Radio
REIZEN & TOERISME
1. Vlaanderen Vakantieland
2. De Kust
3. NMBS
4. Weekendesk
5. Fietsroute.org
6. Wat te doen?
7. MyTrip.be
8. Vlaanderen Fietsland
9. Erfgoed Vlaanderen
10. Reisfotos.info
SPORT AMATEUR
1. F1 Journaal
2. De Wielersite
3. F1 Geschiedenis
4. Olympic Landen
5. Wielrennen.hour.be
6. KSV Bornem
7. Waterpolo België
8. K. Wijnegem VC
9. Groen Star Beek
SPORT PROFESSIONEEL
1. Sporza
2. Sport.be
3. Club Brugge
4. Autosportnieuws
5. RSCA
6. Voetbalkrant
7. Cycling News
8. Vlaamse Tennis Vereniging
9. Golf Vlaanderen
10. Footbel
STADSBLOGS
1. Apen - voor Antwerpen
2. Gentblogt
3. Oostende
4. Leven in Leuven
5. Hasselt Lokaal
6. Brussel blogt
7. Denderend Dendermonde
8. Mechelen blogt
9. Gazet van Turnhout
10. Kortrijk blogt
TELEVISIE
1. Canvas
2. een
3. vtm
4. 2BE
5. VT4
6. Ketnet
7. TMF
8. vijfTV
9. Vitaya
10. JIM

Labels: ,

Thursday, December 11, 2008

Hostbasket investeert in datacenters

Hostbasket, het hosting bedrijf binnen de Telenet Groep, investeert in nieuwe datacenter capaciteit om aan de groeiende vraag van gehoste software diensten te voldoen. Hostbasket bouwt haar nieuw datacenter in Mechelen, op de terreinen van moederbedrijf Telenet. In het datacenter worden initieel 40 racks in gebruik genomen, die later verder kunnen aangevuld worden. Mechelen is de derde locatie waar Hostbasket een datacenter heeft, naast Lochristi en Diegem. Daarnaast investeert Hostbasket ook in bijkomende capaciteit in het bestaande datacenter in Lochristi. Het gaat in totaal om 64 nieuwe racks, waardoor er ongeveer 1.500 extra servers kunnen geplaatst worden.

De uitbreiding van het datacenter is nodig door de steeds toenemende vraag naar gehoste software diensten, ook wel Software as a Service genoemd (SaaS). Dankzij gehoste software moeten bedrijven niet meer zelf investeren in dure softwarelicenties en servers. Nu nemen ze de software af onder de vorm van een laag maandelijks abonnement. “De financiële crisis verplicht bedrijven na te denken over productiviteitsverhoging van hun werknemers, zonder risicovolle investeringen. “Gehoste toepassingen, tegen een vaste maandelijkse prijs per gebruiker, bieden daarbij de ideale oplossing.”, vertelt Bert Van Pottelberghe, Sales & Marketing Director van Hostbasket.

De voordelen van gehoste software voor Hostbasket klanten zijn legio: geen investering of verborgen kosten, enkel betalen voor de diensten die effectief gebruikt worden. Op ieder moment kan het aantal gebruikers gewijzigd worden, en de onderneming behoudt duidelijke focus op strategische projecten en hun eigen core business. Bovendien openen gehoste software toepassingen de weg naar mobieler werken en thuiswerken omdat alle gegevens centraal zijn opgeslagen in sterk beveiligde datacenters. Zo kunnen bedrijven gemakkelijk getalenteerde medewerkers aantrekken en behouden dankzij flexibele arbeidsvoorwaarden als thuiswerk. Zowat alle software toepassingen zijn geschikt om gehost te worden in een datacenter. Veel gebruikte servertoepassingen als Exchange, SharePoint en zakelijke toepassingen als Dynamics CRM worden op een gedeeld server platform aangeboden, zodat de prijs zeer aantrekkelijk blijft. Het aantal gehoste toepassingen die beschikbaar zijn in een gedeelde serveromgeving groeit snel.

Hostbasket is specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in België. Hostbasket biedt een volledig gamma hosting oplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet of zaken willen doen door middel van het internet. De klassieke hosting producten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet bedrijf.

Labels: ,

Wednesday, December 10, 2008

Kerstconcert door het OKRA Promenade orkest

OKRAOp vrijdag 19 december om 19.30 uur gaat in de Sint Pauluskerk te Deinze Petegem het Kerstconcert van het Gentse OKRA Promenade Orkest door. In dit Gentse symfonisch orkest spelen niet minder dan 10 Deinzenaren mee. Het OKRA Promenadeorkest bestaat uit gepensioneerde muzikanten die laten zien dat senioren nog heel veel kunnen. De muzikanten maken van hun hobby tevens hun passie. Het is dan ook hun diepste wens om zoveel mogelijk hun repertoire, dat voornamelijk bestaat uit licht klassieke muziek, aangevuld met heerlijke melodieën uit musicals en arrangementen voor solo instrumenten en zang, voor te stellen. Hun jaarlijks nieuwjaarsconcert lokt méér dan duizend mensen en hun optredens in diverse gewesten en afdelingen kennen een enorm succes bij vele senioren. De toegang is gratis en men moet niet reserveren. Meer info op cultuur@deinze.be of de OKRA website .

Labels: , ,

Monday, December 08, 2008

ICT is vaak Chinees voor ondernemers

ICT’ers en ondernemers spreken een andere taal., dat blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum KMO-IT en webhostingspecialist COMBELL . Samen testten ze de ICT fitheid van 1.900 ondernemers: hun parate kennis van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Plus de manier waarop ze het internet en webgerelateerde toepassingen gebruiken. Het onderzoek verliep in twee fasen. Tijdens evenementen kregen ondernemers een meerkeuzevragenlijst voorgeschoteld. Die peilde naar de betekenis van typische ICT termen zoals ERP, Skype, 3G, CRM, SaaS, shared hosting of CMS, dus niet louter naar waar de afkortingen voor staan. Het tweede luik van het onderzoek verliep via internet. Op www.fitopinternet.be testte een online quiz hoe ondernemers het web en daaraan gerelateerde toepassingen gebruiken.

De cijfers tonen aan dat er qua terminologie en kennis een enorme kloof gaapt tussen de ICT sector en de ondernemerswereld. Zeven op tien ondernemers hebben moeite met een term als ERP. Bijna de helft weet niet wat CRM software precies doet. Zeven op tien weten niet waarvoor SaaS (Software as a Service) staat. Twee op drie gebruiken geen 3G-kaarten, op vijf weet niet eens wat 3G is. Meer dan veertig procent belde nog nooit met Skype. Zes op tien hebben geen profiel op B2B netwerksites als LinkedIn. Een op vijf heeft dat wel, maar is niet echt tevreden over wat het oplevert.

Voor KMO-IT is het onderzoek de aanzet om zijn acties vol te houden. Roadshows maken de ICT sector bewust hoe belangrijk aangepast taalgebruik voor KMO’s is. En ook tijdens talloze andere evenementen zoals de recente KMO-IT Inspiratiedagen focust KMO-IT erop om ondernemers rechttoe rechtaan het abc van de ICT diets te maken. www.kmo-it.be/ictkennis bundelt nuttige informatie voor de ICT sector om KMO’s optimaal te bereiken. Het KMO-IT kenniscentrum blijft KMO’s onverminderd informeren over de mogelijkheden van ICT. “Bij COMBELL beseffen we maar al te goed dat niet elke ondernemer een ICT professional is. Het onderzoek dat we in samenwerking met KMO-IT deden, bevestigt dat nog eens duidelijk. Wij doen ons uiterste best om onze producten en diensten zo verstaanbaar mogelijk voor te stellen”, zegt Tom De Bast, Business Developer bij COMBELL. “De moderne ondernemer kan immers niet meer zonder internet en andere nieuwe media. Anders creëert hij een groot concurrentienadeel”.

Guido Van Peeterssen.

Labels: ,

Tuesday, December 02, 2008

"Vergiftigde" kabouters op Lineart in Gent.

Een ‘entrance marker’ van formaat, zowel letterlijk als figuurlijk: een klein leger van identieke, vergulde plastic kabouters met opgestoken wijsvinger zal aan de ingang van Lineart 2008 meteen de aandacht naar zich toe trekken. Het gaat om een installatie van de Duitse hedendaagse kunstenaar Ottmar Hörl (vertegenwoordigd door de Maisenbacher Art Gallery). Hörl is prof aan de kunstacademie van Nuremberg en sleepte al heel wat prijzen in de wacht.Met zijn multiples vervaardigd uit veelkleurig plastic (honden, konijnen, pinguins, kippen, teddyberen, engelen en menselijke figuren) creëert hij een nieuwe rol voor de kunst in openbare plaatsen. Mensen gaan op de duur een relatie ontwikkelen met Hörls plastic objecten, die uit hun gewone context gelicht zijn. De beeldvorming die daaruit voortvloeit, aarzelt tussen kitch en authenticiteit.

Ottmar Hörl over zijn installatie voor Lineart 2008: “Een kabouter is een symbool van onschuld, maar van deze “poisened” (vergiftigde) versie met opgestoken wijsvinger heb ik een publieke figuur gemaakt. Ik heb deze installatie dan ook niet toevallig “Dance of the devil” genoemd. De opgeheven wijsvinger laat geen ruimte om na te denken. De ‘vergiftigde’ kabouter toont dat mensen een gevaarlijke massa kunnen vormen, als er rituelen en gebaren gebruikt worden (de gestrekte arm van de Hitlergroet) die onder bepaalde omstandigheden eerder mensverachtend dan sociaal voordelig zijn”. Link: http://www.lineart.be

Labels: ,