Nieuws in de marge

Saturday, November 29, 2008

Buitenlandse Zaken alert voor situatie in Thailand

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken vestigt er de aandacht op dat al sinds dinsdagavond de twee luchthavens van Bangkok geblokkeerd zijn door anti-regeringsbetogers. De luchthavens blijven momenteel gesloten en de Thaise overheden weten nog niet wanneer ze heropend zullen worden. Meer dan 100 000 passagiers wachten nog op een vlucht. Buitenlandse zaken raadt momenteel af om naar Thailand af te reizen, wil men niet dagen lang vast komen te zetten op één van de luchthavens. Het probleem kan immers nog dagen aanslepen. Op www.diplomatie.be vindt U het volledige reisadvies voor Thailand, dat regelmatig wordt aangepast.

Luchtvaartmaatschappijen zetten extra vluchten in vanuit andere Thaise steden (U Tapao, Phuket, Chiang Mai). De Thaise overheden melden dat deze luchthavens nochtans te weinig capaciteit hebben, waardoor er momenteel niet meer vluchten mogelijk zijn. De ambassade raadt haar landgenoten aan om in permanent contact te staan met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om na te gaan hoe ze zo snel mogelijk kunnen vertrekken en voor het vinden van alternatieve oplossingen.

Onze ambassade in Bangkok staat de Belgen bij die in Thailand gestrand zijn, is 24u/24 bereikbaar, ook gedurende het weekend. De Ambassade heeft sinds het begin van de crisis elke dag personeelsleden naar de luchthaven gestuurd en verschaft nu aan gestrande toeristen informatie over luchtvaartmaatschappijen, de tussenkomst van Thailand voor logeerkosten, medische faciliteiten, etc. De FOD Buitenlandse Zaken volgt de situatie op de voet en vraagt met aandrang dat de Thaise overheden de situatie spoedig zouden oplossen.

Labels:

Wednesday, November 26, 2008

De fuifbeesten van Defensie.

Nathalie Lubbe Bakker, een Belgische studente die wat bijkluste in het B. Café in New York, is door haar werkgever op staande voet ontslagen. Nathalie schreef vorige week op haar blog een bijdrage over minister van Defensie Pieter De Crem die vrolijk lallend het café binnen strompelde. Nathalie: “Via goed ingelichte bron weet ik dat de woordvoerder van De Crem een paar dagen later telefoneerde naar de baas. Op het einde van mijn shift kreeg ik het heugelijke nieuws dat ik niet meer hoefde terug te komen”. Het scheelde niet veel of de minister van defensie stond die avond zelf achter de tap vrolijk pintjes te tappen. Nathalie hoefde zich geen zorgen te maken: Defensie betaalde de rekening.

Nathalie Lubbe Bakker: “het ergste moest nog komen. Onder het nuttigen van nog eens een behoorlijk portie drank signaleerde ambassadeur Vincent Mertens de Wilmars dat de geplande diplomatieke ontmoetingen van De Crem bij de VN geannuleerd waren”. Wat ze dan in New York kwamen doen? Zijn antwoord: “Het is momenteel stil in Brussel, er gebeurt niks, dus konden we evengoed naar New York gaan”. Ondertussen zat de rest van de VN wel in Genève. De minister van Defensie en zijn delegatie zaten er gewoon een paar duizend kilometer naast. Laat ons hopen dat De Crem nooit oorlog voert, je weet nooit waar hij opduikt. Maar aan het front zal het wel niet zijn. Nathalie over haar ontmoeting met minister De Crem

Labels: , ,

Friday, November 21, 2008

Financiering van de KMO's: nieuwe lening voor starters.

De ministerraad heeft op voorstel van minister van KMO's en Zelfstandigen Sabine Laruelle en minister van Financiën Didier Reynders een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat een nieuwe lening van het participatiefonds voor startende ondernemers creëert. Een tweede ontwerp van koninklijk besluit regelt de financiering van die lening door middel van de uitgifte van een nieuwe obligatielening.

Om de impact van de huidige financiële crisis op de kredietvoorziening voor de ondernemers te beperken, heeft de ministerraad twee initiatieven genomen die de kredietvoorziening voor KMO's en zelfstandigen moeten vrijwaren. Daarvoor doet hij een beroep op het Participatiefonds, een openbare kredietorganisatie die zelfstandigen, vrije beroepen, KMO's, starters en werkzoekenden die hun eigen onderneming willen oprichten, ondersteunt door ze achtergestelde leningen toe te kennen.

Het Participatiefonds zal een nieuwe lening toekennen die aangepast is aan de huidige omstandigheden. Nu gebeurt de financiering van de starters door het particpatiefonds via een achtergestelde lening aangevuld met kredieten die de banksector verleent. Die werkwijze wordt nu omgekeerd. Voortaan kan de aanvrager eerst een principeakkoord van het Participatiefonds vragen en op basis daarvan met een bankinstelling over een krediet onderhandelen.

Het Participatiefonds zal een specifieke Kredietcommissie oprichten die de aanvragen voor de leningen zal onderzoeken. De commissie bestaat uit een vertegenwoordiger van elke gewestelijke minister van Economie, een vertegenwoordiger van elke federale voogdijminister van het Particpatiefonds en twee vertegenwoordigers van de middenstand, aangeduid door de koning. Twee vertegenwoordigers van het Participatiefonds nemen deel aan de werkzaamheden van de Kredietcommisie. De regeringscommissaris neemt deel aan de vergaderingen met raadgevende stem.

Het participatiefonds krijgt nieuwe middelen. Het zal een tweede obligatielening voor 300 miljoen euro uitschrijven, die dient om de aanvragen voor de nieuwe lening te financieren. De obligatielening heeft een looptijd van zeven jaar en is gewaarborgd door de staat. Fiscale aftrekbaarheid is mogelijk tot 5% en maximum 290 euro per persoon.

Labels:

Wednesday, November 19, 2008

Een WC Soiree in de Centrale op Wereldtoiletdag

In 2001 heeft de Wereldtoiletorganisatie 19 november uitgeroepen tot Wereldtoiletdag om de publieke opinie bewust te maken dat iedere wereldburger nood heeft aan goed sanitair. Daarom organiseert de Stad Gent, samen met de vzw Urobel en de patiëntenvereniging Pirus op 19 november opnieuw een ‘wc-soiree’ in de Centrale in Gent. Tijdens dat evenement onderstreept de stad Gent het belang van gratis sanitair voor iedereen in de stad en stelt in primeur een stadsplan met publiek sanitair voor. Daarnaast staat de theatervoorstelling ‘het Verlies van Viviane’, over ongewild urineverlies, een probleem in België van 1 op 10 Belgen, op het programma.

Jaarlijks is 19 november het moment om toiletten, sanitair en de gebruiken onder de aandacht te brengen. De Stad Gent organiseert dit jaar samen met de vzw Urobel en de vzw Pirus een theaterevenement ‘Het Verlies van Viviane’. Actrice Karin Jacobs brengt er via een unieke theatermonoloog over ongewild urineverlies. Dit thema lijkt moeilijk bespreekbaar maar is toch zeer actueel. Enkele cijfergegevens bevestigen dat: 1.500.000 van de Belgische mannen en vrouwen hebben last van darm-en blaasproblemen. Minstens 1 vrouw op 20 die onlangs bevallen is, krijgt te maken met een lichtere of zwaardere vorm van (tijdelijke) incontinentie. Naargelang de leeftijd vordert, worden ook mannen met incontinentie geconfronteerd: 10 tot 12% op hogere leeftijd.



Stad Gent voert al jarenlang een beleid voor toegankelijk publiek sanitair dat grotendeels gratis is. Gent heeft heel wat publiek sanitair: 96 toiletten voor vrouwen, mannen en kinderen waarvan 54 plaspunten voor personen met een handicap, 19 toiletten met luiertafels en 60 urinoirs. In de komende jaren komen er nog een 5-tal toiletten bij, en de stad onderzoekt verder de mogelijkheid om op druk bezochte plaatsen waar nu een urinoir staat, een uniseks toilet te kunnen plaatsen.

Het publiek sanitair staat opgesomd in de folder ‘bijna 100 plaspunten in Gent. Om een toilet/urinoir nog makkelijker te vinden is er nu een stadsplan waarop dit sanitair aangeduid is. De stad maakte in eerste instantie een wc-kaart. Die brengt alle openbare toiletten, toiletten voor personen met een handicap, toiletten met luiertafels en urinoirs in kaart gebracht, telkens met het gepaste symbool. In deze eerste fase is de kaart gratis beschikbaar zowel in het Nederlands als in het Engels. Deze informatie kan men aanvragen bij de Dienst Toerisme, de Stadswinkel en staat op de website van de Stad www.gent.be>leven>gezondheid>publieksanitair

Actrice Karin Jacobs brengt in een theatermonoloog het thema van ‘ongewild urineverlies‘ op een luchtige, humoristische en tegelijk kritische manier onder de publieke aandacht. Dit past in het beleid van de Stad Gent die al jarenlang gratis publiek sanitair voor de Gentenaars en bezoekers aanbiedt. Deze voorstelling was mogelijk dankzij de steun van de vzw Urobel en de patiëntenvereniging Pyrus die deze gratis toneelvoorstelling mogelijk maakten. Vanuit de vzw Urobel (de Belgische vereniging voor urologische verpleegkundigen) geeft professor Karel Everaert van UZ Gent een medische toelichting over ongewild urineverlies. Urobel toont met cijfergegevens aan dat het een serieus probleem is; maar dat incontinentie verholpen kan worden. Tot slot brengt Conny De Baets van vzw Pirus, een getuigenis van de Belgische patiëntenvereniging voor incontinentie en/of retentie van urine en/of stoelgang

Labels: , , ,

Friday, November 14, 2008

Nutteloze E-mails kosten ons 5 miljard euro

Vrijdag 28 november wordt de eerste nationale E-mailloze vrijdag. In de Verenigde Staten organiseren bedrijven al regelmatig ‘No Email Fridays’. Een E-mailloze vrijdag doorbreekt de vicieuze cirkel van alsmaar meer e-mails en maakt de mensen bewust hoe ze met hun elektronische post omgaan. “Teveel e-mails, onduidelijke of nietszeggende berichten, overdreven gebruik van cc of replay: een gezonde e-mailcultuur is noodzakelijk, want inefficiënt e-mailgebruik kost de Belgische economie jaarlijks meer dan 5 miljard euro”, aldus initiatiefnemer Gunnar Michielssen.

Bedienden die toegang hebben tot e-mail, besteden 30% van hun tijd aan het schrijven, lezen en afhandelen van de elektronische post. De jongste vijf jaar verdubbelde het aantal e-mails wereldwijd tot 40 miljard per dag. Jaarlijks stijgt dit cijfer met ruim 16%. Wie zijn Inbox controleert, verliest al snel één tot twee minuten per consultatie. Niet omdat het lezen zelf zoveel tijd vraagt, wel omdat het recupereren van de onderbreking veel langer duurt dan men denkt. Wie zijn inbox elk kwartier vluchtig screent, verliest dagelijks meer dan een half uur.

Veel mensen laten zich volledig leiden door nieuwe inkomende berichten. Daarmee beslissen zij niet langer zelf hoe zij hun taken uitvoeren. Ze geven de controle over hun werkdag helemaal uit handen. Voor eigenaars van een blackberry of iphone stelt het probleem zich nog scherper: zij worden ook ’s avonds, in het weekend of tijdens vakanties met nieuwe berichten geconfronteerd. Dit leidt volgens arbeidspsychologen tot stress en een directe daling van de arbeidsvreugde. Ondernemingen krijgen de rekening van die scheefgegroeide e-mailcultuur gepresenteerd. Werknemers besteden immers minder tijd aan bedrijfskritische taken De voorzichtigste ramingen spreken van een verlies van 3000 euro per werknemer per jaar. Gezien in ons land zowat 1,75 miljoen werknemers over e-mail beschikken, loopt het economische verlies op tot meer dan 5 miljard euro .

Op een E-mailloze dag moeten belangrijke en dringende boodschappen telefonisch of rechtstreeks worden overgemaakt. “Collega’s die elkaar nog nooit gesproken hebben, worden verplicht kennis te maken. Een dag zonder e-mail breekt de werkroutine en maakt medewerkers bewust van hun eigen gedrag”, aldus Gunnar Michielssen. “Elk bedrijf zou e-mail minstens één dag per jaar moeten bannen. Daarom roepen we op om op vrijdag 28 november één dag geen e-mails te lezen of te verzenden.

De eerste nationale E-mailloze vrijdag is geïnspireerd op de No Email Fridays in de VS. Zo verbood U.S. Cellular twee jaar geleden het gebruik van e-mail op vrijdag voor interne berichten. Ook Intel en Deloitte volgden het voorbeeld. Michielssen: “Een aanpak binnen één bedrijf heeft echter nadelen. Niet alle e-mailverkeer is intern. Kiest ieder bedrijf zijn eigen datum, dan stelpt dit maar een deel van de e-mailstroom, want heel wat e-mailverkeer verloopt tussen bedrijven”. Link: www.emaillozevrijdag.be

Tuesday, November 11, 2008

Boekenbeurs boekt goede resultaten

De 72ste Boekenbeurs sluit af met 165.000 bezoekers, een zeer goed resultaat volgens organisator Boek.be. vooral omdat de start van de Beurs op het einde van de herfstvakantie viel. De absolute topdag was brugdag maandag 10 november met 23.309 bezoekers. De standhouders zijn zowel over de Boekenbeurs als over de verkoopcijfers tevreden tot zeer tevreden. De helft van de standhouders noteert een stijging van de omzet. Bijna 10% van de standhouders noteerde een opvallende stijging van 40% of meer. Maandag 10 november, de topdag qua bezoekersaantal, was ook de dag met de grootste omzet. Het publiek heeft duidelijk begrepen dat de Boekenbeurs veel meer is dan het verkopen van boeken. Het gevarieerde aanbod van lezingen, boekpresentaties, workshops en prijsuitreikingen werd zeer gesmaakt door de bezoekers. Het aantal bezoekers op de Boekenverdieping is dan ook fors gestegen.

Het Kidz-programma was duidelijk een publiekstrekker. Gezien de populariteit wordt overwogen om dit programma in 2009 te verhuizen naar een grotere zaal. De Leerkrachtendag van 31 oktober kende een even groot succes als vorig jaar. De laatste 3 dagen, met de themadagen Dichters aan de macht, Thuis in je leven en De wereld om zeep? lokten de meeste belangstellenden. De nieuwe aanduiding van de zalen met duidelijke kleurencodes bleek een goede zet. De bezoekers makkelijker hun weg. Opvallend is ook dat de mensen dit jaar meerdere keren terugkomen voor verschillende programmapunten. Tot slot blijkt dat de programmapunten op de Boekenverdieping de bezoekers aanzetten tot aankoop van boeken. Zowat 800 signerende auteurs waren aanwezig op de beurs. In het totaal kon het publiek kiezen uit meer dan 2.000 signeersessies. Ook de speciale Jaguar shuttle werd goed onthaald door de standhouders, ongeveer 600 personen maakten er dankbaar gebruik van.

De nieuwe Boekenbeurswebsite werd heel druk bezocht. Maar liefst 147.857 unieke bezoekers vonden hun digitale weg. Veel bezoekers komen meerdere keren terug naar de website. Dit blijkt uit het totaal aantal bezoeken: 228.235. Uit de cijfers blijkt dat de bezoekers zich vooraf vooral goed willen informeren over het programma, de bereikbaarheid en de signerende auteurs. Het nieuwe interactieve luik van de website kreeg in de commentaren van de gebruikers niets dan lof toegezwaaid. Meer dan 5.200 mensen registreerden zich als lid van de Boekenbeurscommunity. Met name de blogs met auteurs en mensen uit het boekenvak waren populair. Dankzij de verslagen van de 4 studenten Journalistiek van de Erasmushogeschool (Femke, Nele, Laure en Wouter) en de 16-jarige fotograaf Bert kon iedereen ook thuis genieten van de Boekenbeurs.

De vakjury, bestaande Iris Vanspauwen, vormgever Mark Borgions en journalist Michael De Cock, was van oordeel dat de stands van de Boekenbeurs ieder jaar mooier worden. Daarmee bereikt Boek.be haar doel. De jury kende de Prijs voor de Mooiste Stand toe aan Uitgeverij Clavis/Poespas. De stand is niet alleen mooi, maar ook publieksvriendelijk door o.a. een prima signalisatie. Ondanks de strakheid is hij kleurrijk en speels. Mét als gevolg: een grote aantrekkingskracht voor kinderen. “We hebben gestreefd naar een stand die warmte en eenvoud uitstraalt”, zegt Kristien Werck van Clavis. “We zijn voor derde keer genomineerd. Derde keer goede keer.” vertelt een tevreden Kristien nog. De design stand van Paard van Troje, dit jaar voor het eerst op de beurs, was meteen een voltreffer. Met een flinke lengte voorsprong kaapte deze stand de Publieksprijs weg. Heel wat mensen waagden hun kans en deden mee aan de online Mexicowedstrijd met als prijs een literaire reis voor 4 personen naar Mexico. De winnaar van de reis is Rob Spitaels.

De bestverkopende boeken dit jaar waren (per categorie):

Fictie

1. Pieter Aspe met Bankroet - 2080 ex.

2. Deflo met Pitbull – 750 ex.

3. Khaled Hosseini met De vliegeraar – 650 ex.

4. Erwin Mortier met Godenslaap – 400 ex.

Non-fictie

1. Piet Huysentruyt met SOS Piet (versie 1 en 2 samen) – 5350 ex.

2. Lieve Blancquaert met Voorbij de grens – 1750 ex.

3. Martin Heylen met Terug naar Siberië – 1200 ex.

Kinder- en jeugd

1. Geronimo Stilton met Schimmen in het schedelslot – 1250 ex.

2. Dirk Bracke met Back en Black – 2000 ex.

3. Geronimo Stilton met Fantasia – 800 ex.

Strips

1. Kiekeboe, Kort en bondig – 820 ex.

2. F.C. De Kampioenen, De rally van Tante Eulalie – 551 ex.

3. Kiekeboe, Drie bollen met slagroom – 454 ex.

Labels:

Tuesday, November 04, 2008

Computergames bevorderen gezondheid op diabetesbeurs

De Arteveldehogeschool organiseert op zaterdag 15 november de tiende diabetesbeurs in Gent. Wereldwijd lijden minstens 171 miljoen mensen aan diabetes, vooral in de welvarende landen. 14 november is Werelddiabetesdag. Iedereen is die dag welkom op de diabetesbeurs in Gent. Geïnteresseerden kunnen onder begeleiding van de Artevelde sportdienst een fitnesstest afleggen. Ook de Diabetes Preventietour van Partena en de bijhorende Beweegmobiel houden halt op de diabetesbeurs. Voor kinderen is er animatie rond gezondheid, voeding en beweging.

In de E-FIT Gamezone kunnen jong en oud het tegen elkaar opnemen in interactieve computer-beweeg-games. De E-FIT Gamezone van de diabetesbeurs wordt opgebouwd rond de populaire Wii-console van computerproducent Nintendo. Dankzij Wii-technologie kan gamen nu ook gezond en sportief. Spelers gebruiken hun hele lichaam tijdens een spelletje digitale tennis, box, voetbal of fitness. Bezoekers van de diabetesbeurs kunnen behalve sportief gamen ook hun risico op diabetes laten bepalen. Diabeteseducatoren, studenten verpleegkunde, podologie, ergotherapie en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie zorgen voor concrete informatie rond preventie en behandeling van diabetes, gezonde voeding, biomechanische voetscreening en beweging. Ervaringsdeskundigen getuigen over het leven met en de strijd tegen diabetes.

De diabetesbeurs wordt georganiseerd in samenwerking met tal van partners en is gekoppeld aan het jaarlijkse diabetessymposium van de Arteveldehogeschool. Dit jaar vindt het diabetessymposium plaats op 14 en 15 november 2008 in Gent. Centrale thema’s zijn de nieuwe behandelingsmethoden van diabetes type 2 en de ‘shared care’-benadering waarbinnen eerste- en tweede-lijnszorg optimaal op elkaar worden afgestemd. Het diabetessymposium richt zich naar professionelen in gezondheidszorg en welzijnswerk.

Praktisch: zaterdag 15 november 2008, van 10 tot 17 uur in de Artveldehogeschool, Brusselsepoortsstraat 93, Gent - Gratis toegang.
Diabetessymposium: www.diabetessymposium.be

Werelddiabetesdag: www.worlddiabetesday.org

Labels: ,

Monday, November 03, 2008

Muziek voor en door Gentenaren: uwged8

Dinsdag 4 november schiet een nieuw project van Gentblogt uit de startblokken, genaamd uwged8. ‘Uwgedacht’ is een top 8 van de beste Gentse muziek van het moment, gekozen door de lezers van Gentblogt. Gentblogt is een online tijdschrift in de vorm van een weblog, waarop een redactie van vrijwilligers al wat boeiend is in Gent bespreekt. Gentblogt is ook een bloeiende community, met een grote groep lezers die regelmatig reageert op artikels en met elkaar in discussie gaat. Velen van hen zijn ook 'Vrienden van Gentblogt' en geven Gentblogt zo de enige financiële steun die het ontvangt.

Om mee te stemmen surf je naar uwged8.gentblogt.be om je top drie met je favoriete Gentse muziek in te vullen. De 8 toppers vormen dan elke dinsdag uwged8. Deze lijst zal niet enkel te lezen zijn op Gentblogt, maar zal daar ook integraal te beluisteren zijn. Gentblogt hoopt dat zijn lezers zo wat meer Gentse muziek leren kennen. Elke groep waarvan minstens één groepslid in Gent woont of studeert komt in aanmerking om in uwged8 te staan. Een album uit hebben is van geen belang, het muziekgenre al evenmin. Gentblogt wil vooral jonge muzikanten een kans geven om hun kunnen aan een breder publiek te tonen. Gent heeft een grote muziekscene met veel kwaliteit. Kwaliteit die nu nog meer in de belangstelling komt.

Dinsdag 4 november komt de eerste uwged8 online. Om goed van start te gaan wordt de lijst, voor deze ene keer, samengesteld door de redactie, medewerkers en vrienden van Gentblogt. Vanaf dinsdag zal uwged8.gentblogt.be de vaste stek worden om mee te zijn met de hipste en beste muziek die Gent te bieden heeft. En om zelf te stemmen voor je favorieten uiteraard.
Link: Gentblogt: www.gentblogt.be uwged8: uwged8.gentblogt.be
Vrienden van Gentblogt: http://www.gentblogt.be/vrienden

Labels: ,

Sunday, November 02, 2008

Nieuws van de Boekenbeurs

Na een succesvolle opening met een swingende afterparty heeft de Boekenbeurs al twee drukke dagen achter de rug. Tot nu toe trok de Boekenbeurs al 35.142 bezoekers. Het multimedia-luik op de website breidt zich alsmaar verder uit. In samenwerking met Klara.be werd er een widget (schermpje) geplaatst op de Multimediapagina www.boekenbeurs.be/multimedia . Dagelijks wordt daarin een filmpje uit het Klara-archief getoond over een auteur die die dag op de Boekenbeurs is. Een dertigtal auteursprofielen zijn intussen uitgebreid met een link naar een archieffilmpje op www.klara.be , Te bekijken op www.boekenbeurs.be/auteurs .

Vier journalisten in spe zijn dagelijks op post op de Boekenbeurs om verslag uit te brengen voor de website, voor de pers en voor de standhouders. Femke, Nele, Laure en Wouter volgen de Master in Journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Alle vier krijgen ze hun vuurdoop op de Boekenbeurs en zien dit dan ook als een unieke kans om journalistieke ervaring op te doen. Dagelijks gaat de jonge fotograaf Bert Ydiers (16) op pad om foto's te maken van 'het leven zoals het is op de Boekenbeurs'. Bert, die in het 5e jaar wetenschappen-wiskunde zit, is al een jaar of 5 intensief met fotografie bezig. Hij is een van de winnaars van look@me (De Standaard, 2005) en haalde een derde plaats in de voorronde van de Kunstbende 2007. Hij maakte onder meer een twaalftal foto’s voor het jeugdboek Deschoonheid van Clara van Piet de Loof. Zijn fotoverslag is online te bekijken via www.boekenbeurs.be/multimedia .

In samenwerking met Nederland Leest wordt nu ook het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch op de Boekenbeurs verspreid. De Vlaamse lezers worden daarbij opgeroepen het boek te lezen en er de dialoog over aan te gaan. Het doel van Nederland Leest is dat zoveel mogelijk mensen gelijktijdig hetzelfde boek lezen en er met elkaar over praten. De campagne loopt tot en met vrijdag 14 november. Wie zich inschrijft op de Boekenbeurscommunity en een printout van zijn gebruikersprofiel afgeeft aan de Infobalie krijgt een exemplaar van het boek cadeau! Ook wie deelneemt aan de Mexico wedstrijd krijgt bij het afgeven van het wedstrijdformulier een boek cadeau.

De 5 stands die genomineerd zijn voor de Prijs voor de Mooiste Stand zijn nu ook te bewonderen op www.boekenbeurs.be/Mooiste stand . Stemmen kan op de Boekenbeurs met het stemformulier. De 5 stands zijn Clavis, De Geus, Hemma, Paard van Troje, WPG Uitgevers.

Vandaag, 2 november om 13.30 uur, zal Julie O’Yang het eerst gedrukte boek van China Noir in brand steken aan Ingang 2 van de Boekenbeurs. In China bestaat er een heel oud ritueel die een ander licht werpt op het verbranden van boeken en papier. Julie O’Yang treedt op in het item Peking, vroeger en nu in het kader van de themadag.

Van 3 tot 7 november loopt het midweekprogramma met maandag ‘Dag van de polemiek’: Pittige debatten met spraakmakende schrijvers. Dinsdag ‘Dag van de professional’: in het teken van vakspecifieke lectuur. Woensdag: leerkrachtendag secundair onderwijs. Donderdag: Dag van Gazet Van Antwerpen. Vrijdag: Knack-Dag: diepgravende gesprekken met klinkende namen. Alle info op www.boekenbeurs.be/boekenverdieping .

Labels: