Nieuws in de marge

Tuesday, July 15, 2008

September is de Maand van het Platteland

Om iedereen met het dynamisch platteland te laten kennismaken werd september uitgeroepen tot de Maand van het Platteland. Met dat nieuwe initiatief wil men de aandacht vestigen op de dynamiek die op het platteland aanwezig is. Ter gelegenheid van het initiatief wordt een programmabrochure uitgegeven. De brochure omvat een 200-tal plattelandsactiviteiten, die per provincie chronologisch opgenomen werden. Vanaf 21 juli is de brochure onder meer af te halen in bibliotheken en gemeentelijke en provinciale informatiepunten. Een overzicht van de activiteiten zal ook terug te vinden zijn op de website www.maandvanhetplatteland.be. Met behulp van een zoekfunctie kan op locatie, thema, datum, … gezocht worden. De digitale brochure staat eveneens op de website.

Aan de campagne Maand van het Platteland zijn ook de wedstrijden 'Plattelandskunstenaar 2008' en 'Plattelandsondernemer 2008' gekoppeld. In totaal werden 158 kunstwerken ingediend, waaruit een vakjury 20 kunstwerken heeft geselecteerd. De eerste plaats ging naar Julie Lenaerts uit Tienen voor het werk verdwaald. Luk Wets uit Heikruis behaalde met fragiel de tweede plaats. De derde plaats is voor discodieren van Barbara Jambé van het kinderatelier in Kortenaken. Een overzicht van de andere kunstwerken is te vinden op de website www.maandvanhetplatteland.be.

Een tweede wedstrijd die in het kader van de Maand van het Platteland werd gelanceerd, is de plattelandsondernemer 2008. Ook hier wordt een beroep gedaan op een vakjury. In de loop van deze maand zal de jury de 9 weerhouden kandidaatsdossiers beoordelen. Tijdens de maand september zullen de geselecteerde ondernemers een opendeurdag houden en de laatste week van september vindt dan uiteindelijk de prijsuitreiking plaats.

Labels:

Wednesday, July 09, 2008

Geen klimaatoplossingen zonder competitieve chemische industrie

Essenscia, de federatie van de chemische industrie, heeft vandaag in Straatsburg bij de Belgische leden van het Europees Parlement een pleidooi gehouden voor een duidelijk en rechtszeker Europees klimaatbeleid dat de chemische industrie in de toekomst kansen geeft om in België en de Europese Unie verder te kunnen produceren. Momenteel bespreekt het Europees Parlement het “Climate Change Package” dat de Europese Commissie begin dit jaar heeft voorgesteld. Het Franse EU-voorzitterschap wil dat het Europees Parlement het pakket nog voor het einde van dit jaar goedkeurt.

Met het “Climate Change Package” legt Europa zich de ambitieuze doelstelling om tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20% te reduceren. De chemische industrie onderschrijft deze doelstelling en levert hieraan een belangrijke bijdrage. “Vandaag doen tal van bedrijven gigantische inspanningen om energiezuiniger te produceren. Zo hebben de Europese chemiebedrijven de afgelopen 10 jaar de uitstoot van broeikas- gassen met 60% verminderd. De chemie heeft ook een sleutelrol in het aanreiken van oplossingen voor de klimaatuitdaging en energiebesparing in alle sectoren van de samenleving, denk maar aan isolatiematerialen in de bouw of het gebruik van lichtere materialen bij de assemblage van auto’s”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van Essenscia.

Toch blijft de chemische industrie met 12% van de totale Europese energievraag een belangrijke verbruiker. De producten van de chemische industrie zijn in grote mate rechtstreeks of via hun derivaten blootgesteld aan internationale concurrentie. Bij de herziening van de richtlijn emissierechtenhandel (Emissions Trading System) vraagt Essenscia dan ook dat de chemiesector in de nieuwe richtlijn wordt erkend als een zogenaamde “exposed sector” en allocatierechten krijgt voor directe en indirecte CO2-emissies op basis van performantie benchmarks voor energieverbruik. Concreet betekent dit dat de industrie aan strenge standaarden moet voldoen op het vlak van energieverbruik om voldoende rechten te krijgen. Yves Verschueren: “Met deze vragen aan de Europese autoriteiten engageert de chemische industrie in Europa zich om steeds energie-efficiënter te werken, maar blijft de internationale competitiviteit van onze bedrijven behouden, zelfs bij een internationaal akkoord dat geen evenwaar- dige doelstellingen oplegt aan niet EU lidstaten waarmee wij in concurrentie treden.”

Door de integratie van energieopwekking en industriële productie hebben veel chemiebedrijven geïnvesteerd in WKK installaties (gezamenlijke opwekking van warmte en elektriciteit). Essenscia dringt er bij het Europees Parlement ook op aan deze installaties te erkennen als instrument voor energiebesparing. Die erkenning kan erin bestaan de WKK installaties op chemische sites te beschouwen als deel van het chemisch productieproces en de rechten dus ook op basis van benchmarks te alloceren. Naar aanleiding van de bespreking van het Climate Package, tonen 17 grote chemie- bedrijven en Cefic (de Europese chemiefederatie) deze week met een tentoonstelling in het parlement in Straatsburg hoe de chemische industrie oplossingen biedt voor klimaatuitdagingen en energiebesparing op het vlak van huisvesting en mobiliteit.

Guido Van Peeterssen.

Labels:

Tuesday, July 08, 2008

Vlaamse regering investeert fors in borstkankeronderzoek

De vijf centra voor borstkankeropsporing in Vlaanderen en Brussel: het Centrum voor Kankerpreventie van Universiteit Antwerpen, de vzw Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker West-Vlaanderen, de Dienst Kankerpreventie van de VUBrussel, het Centrum voor Kankerpreventie van UGent en het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie krijgen dit jaar samen een subsidie van 4.028.000 euro. Deze centra vormen de ruggengraat van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen van 50 tot 69 jaar. Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Doelstelling is om tegen 2012 een participatiegraad van 75% in het borstkankeronderzoek te bereiken. Limburg staat aan de top met 62% in 2005-2007, in Vlaams-Brabant namen in diezelfde periode slechts 36% van de vrouwen deel aan het onderzoek. Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen tussen de 40 en 69 jaar in Vlaanderen. De Vlaamse regering trekt nog eens 154.500 euro uit voor de financiering van Heracles, een consortium dat met behulp van een complex informaticasysteem de krachten van de 5 erkende centra voor borstkankeropsporing bundelt inzake registratie en gegevensverwerking van de screening en het beheer van de gegevens die noodzakelijk zijn voor het versturen van de uitnodigingen en heroproep, en de rapportage van de onderzoeken.

In Vlaanderen lopen diverse acties rond borstkankerpreventie. Zo loopt er in Antwerpen van 23 oktober tot 24 november de campagne Mam’art. Deze preventiecampagne bundelt een aantal acties rond ‘Vrouw zijn in woord en beeld’ waarbij kunst in alle vormen centraal staat. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Veel vrouwen sluiten er de ogen voor, ze praten of denken er liever niet over. Kunst kan dit taboe doorbreken. De campagne Mam'art verleidt het publiek om zich onder te dompelen in de wereld van het vrouw-zijn. Zo kan de drempel om over borsten te spreken verlaagd worden voor de vrouw en haar omgeving. Dan kan er ook gemakkelijker over mogelijke oplossingen gesproken worden vanaf het moment dat er iets aan de hand zou zijn.

Volgende activiteiten staan op het programma: Kunstproject ‘Vrouw zijn...in beeld gebracht' van de stedelijke academies voor beeldende kunsten. Een selectie van hun werken wordt tentoongesteld en gejureerd. Tentoonstellingen ‘Bustehouder' en ‘Bustes' in de uitleenafdeling van bibliotheek Permeke. Hier worden literaire werken en non-fictie over het onderwerp tentoongesteld. Toneelvoorstelling met muzikale omlijsting in bibliotheek Permeke, met de gelegenheid om vragen te stellen aan deskundigen. Vertelvoorstelling: een groep ex-kankerpatiënten komt hun ervaringen met een expeditie naar Groenland voorstellen. ‘Roze Strikken': een parcours langs kunstwerken van de vaste collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten waarin borsten een hoofdrol spelen. Tentoonstelling ‘Voorbeeldige busten' in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Daarnaast worden in de campagnemaand nog tal van activiteiten gepland die kunnen rekenen op de medewerking van lokale organisaties. Voor de activiteiten in deze campagnemaand is er een intensieve samenwerking tussen Lokaal Gezondheidsoverleg stad Antwerpen. Meer informatie dit najaar op de website http://www.logostadantwerpen.be/ .

Labels:

Friday, July 04, 2008

Welke bank geeft de hoogste intrest op je spaarboekje?

KBC verhoogt de rente op spaarboekjes tot 4%. Daarmee smijt KBC de knuppel in het hoenderhok: waar moet je doen met je spaargeld? Welke bank biedt op vandaag welk beleggingsproduct en welke rente krijg je nog? Weet dat het afgelopen maanden de intrest op spaarboekjes lager lag dan de inflatie. Maar het rendement van veel fondsen lag nog lager, tijd dus om opnieuw te kiezen voor het klassieke spaarboekje. Tenzij je ijzeren zenuwen hebt en resoluut voor aandelen kiest. Met een inflatie die oploopt tot 5,8 % brengen zelfs de beste spaarrekeningen onvoldoende op om aan die prijsstijgingen het hoofd te bieden. Klassieke spaarrekeningen mogen wettelijk maximaal 4 procent opbrengen en dat ligt ondertussen ruim onder de inflatie.

Op welke spaarrekening brengen je centen nog het meeste op? Veel banken verleiden u met tijdelijke acties of hoge aangroei- en getrouwheidspremies. Bovendien zijn er aan de verschillende spaarformules heel wat voorwaarden gekoppeld. Wie alle spaarproducten toch zo efficiënt mogelijk wil vergelijken, kan alvast terecht op www.spaargids.be . Deze website verzamelt alle informatie over de verschillende spaarrekeningen.

Rekening

Basis

Aangroei

Getrouw

Kaupthing Edge

4,00

2,00

1,00

Axa I-Plus Welcome

4,00

1,00

0,00

Banca Monte Paschi Belgio BMPBtop

4,00

1,00

1,00

Credit Europe Bank Top Interest

4,00

0,50

0,50

Citibank Safe Plus

4,00

0,50

0,01

DHB bank S@veonline

4,00

0,25

0,25

KBC

4,00

0,01

0,01

Argenta e

4,00

0,01

0,01

Rabobank.be

4,00

0,01

0,01

OBK DEPO4

4,00

0,01

0,01

Dexia Internet

4,00

0,01

0,01

Keytrade Azur

4,00

0,01

0,01

Het ziet er naar uit dat de strijd om het Belgische spaargeld op het scherp van de snee gestreden wordt. Verschillende internetbanken bonden de strijd aan met een basisrente van 4 procent en goochelden nog met aangroei- en getrouwheidspremies. Klassieke grootbanken als ING en Dexia kwamen schoorvoetend achter met 4% op internetrekeningen. KBC is nu de eerste die met 4% uitpakt op zijn klassieke spaarrekening (met een getrouwheids- en aangroeipremie van elk 0,01 procent). De maximale rente geldt enkel voor inlagen tot 40.000 euro. Van 40.000 euro tot 200.000 valt de rente terug tot 2,5 procent, eens daarboven is dat nog slechts 1,75 procent. Concurrent Fortis beweegt nog niet, wellicht uit vreest voor een forse stijging van de kosten. Met de 41 miljard euro op de spaarboekjes van Fortis kan een hoogrentende rekening de rentelasten van de bank-verzekeraar met meer dan 800 miljoen euro doen oplopen.

Waar moet je op letten bij een spaarrekening? De basisrente, want hoge aangroei- of getrouwheidspremies zijn kort van looptijd en zorgen niet voor een echte meeropbrengst. Vervolgens kan je maar best de kleine lettertjes onder de loep nemen want om van de maximale rentevoet te kunnen genieten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Sommige banken geven de maximale basisrente als je minstens 10.000 euro vers geld op de spaarrekening plaatst. Andere banken proberen achteloze spaarders dan weer te verleiden met acties die een beperkte looptijd hebben. Kijk dus steeds uit naar de looptijd, zoniet riskeer je na een maand of wat van een kale kermis thuis te komen. En tenslotte: kijk uit naar bijkomende diensten. Een gratis betaalkaart of andere gratis bankdiensten zijn mooi meegenomen. Al was het maar dat je niet hemel en aarde moet bewegen om je geld terug te krijgen.

Labels: ,

Tuesday, July 01, 2008

Theater TRAC tijdens de Gentse Feesten.

Tijdens de komende Gentse Feesten presenteert Theater TRAC twee producties. Naast Ganda Historica (een bijzondere openluchtvoorstelling op de oevers van de Leie en de Lieve in samenwerking met de Gentse rederij Gent-Watertoerist) brengt TRAC ook het vertederende verhaal van Mouchette/Colette van Arne Sierens. Deze laatste productie werd tevens geselecteerd voor het Tejaterfestival Spots Op West in Westouter. Mouchette / Colette is Arne Sierens' vertederende verhaal van Colette, een meiske van 14 jaar, en haar ontmoeting met een nogal raar heerschap, Arsène. Colette heeft het niet makkelijk thuis. Haar vader is weg en haar moeder laat haar achter met het huishouden. Ze zorgt voor haar kleine zusje in de kinderwagen en zeult met wasmanden. Dat de school niet haar eerste bekommernis is, ligt voor de hand. Colette spijbelt, kan niet overweg met die van Frans. Flamenco is haar passie, een stampvoetende vlucht uit de realiteit. En dan ontmoet ze Arsène, een oudere snuiter met een donker verleden. Voor Colette is hij "ne vuilen aap", een te mijden heerschap. Maar Arsène zoekt toenadering en er broeit liefde tussen de twee. Al gaat dat niet zonder slag of stoot. Link: http://www.theatertrac.be

Van: Arne Sierens, regie: Wim De Witte, met Sofie De Mol en Christophe Huysecom.

In buurthuis Prinsenhof (Zilverhof 32, Gent) op
zaterdag 19 juli - 21u
zondag 20 juli - 15u en 21u
maandag 21 juli - 15u
dinsdag 22 juli - 21u
woensdag 23 juli - 15u en 21u

Reservatie via www.uitbureau.be

Bel 09 233 77 88 of mail naar info@uitbureau.be
Tickets kosten 6 euro (+ 1 euro reservatie).

Bovendien neemt Theater Trac met deze productie ook deel aan het festival Spots Op West op zondag 13 juli 2008. Ga naar http://www.spotsopwest.be voor informatie en reservatie!

Labels: