Nieuws in de marge

Tuesday, April 17, 2007

Bezoek ook onze website

Lees meer op onze site

Friday, April 13, 2007

Eén jaar tegen zinloos geweld

Vandaag is het precies één jaar geleden dat de tiener Joe Van Holsbeeck vermoord werd om zijn mp3 speler. Daarom koos de pluralistische beweging vzw Zinloos Geweld de maand april uit als nationale campagnemaand. En heel wat steden en gemeenten doen mee. In Nazareth kregen maar liefst 50 vlindertegels tegen zinloos geweld een plaatsje . En in Gent deed het Vredeshuis vandaag dienst als Herdenkingsplek, het Vredeshuis werd daardoor een plaats waar men zich kon bezinnen rond het gebruik van (zinloos) geweld. En op 22 april, Erfgoeddag, kunnen kinderen meewerken aan een wensenvlinderhut in het Gentse Huis van Alijn .

Maar ook de Gentse Capitole was donderdagavond de plaats waar heel wat gekende artiesten ‘neen’ zegden tegen zinloos geweld. Ook een gemotiveerd publiek betuigde zijn steun. Voorzitter Christian Lapinne bedankte de talrijke medewerkers die de actie tot op heden tot een succes maakten. Maar in het bijzonder Gentse burgemeester Termont die de actie voluit steunt kreeg een welgemeend ‘dank u’. Omdat de komende editie van ‘Jazz in het park’ in het teken van zinloos geweld staat kreeg de burgemeester in primeur een vlag met de vlinder, het symbool van de actie. Het zijn deze vlaggen die de komende maanden op een aantal plaatsen zoals aan het Gentse Zuidpark rond ‘Jazz in het park’ zullen hangen.

De vzw wil de opbrengsten van deze benefietavond gebruiken om een educatief spel over zinloos geweld te maken. Steun voor deze actie komt langs verschillende kanten. Zo is er de merchandising en worden er heel wat zaken zoals T-shirts verkocht, maar er is ook de expositie ten voordele van de actie in het weekendcafé ‘t Zuiden van Europa aan de Gentse Vrijdagsmarkt. Maar ook de Vlaamse overheid is gul. Voorzitter Lapinne mocht trots aankondigen dat de vzw zinloos geweld 7.000 euro steun krijgt om dit educatieve spel te ontwikkelen.

Guido Van Peeterssen.

Labels: ,